latinica  ћирилица
10/06/2018 |  17:56 ⇒ 11/06/2018 | 09:53 | Autor: RTRS

Analitičari: Slanje britanskih vojnika direktan pritisak na izborni proces

I danas reagovanja na vijest da će Velika Britanija poslati dodatne vojne grupe u BiH kao pojačanje EUFOR-u tokom predstojećih izbora. Analitičari to vide kao direktan pritisak na izborni proces. U Istočnoj alternativi smatraju da su takve najave početak realizacije scenarija britanskih obavještajaca, koji su spremili udar na Srpsku i njene institucije na čelu sa predsjednikom Miloradom Dodikom.

Britanski Tajms piše da će Britanija poslati 40 pripadnika vojske koji će se pridružiti Misiji EU i NATO u BiH, da bi, navode, spriječili rusko miješanje u oktobarske izbore. Ovakvo objašnjenje je apsurdno, jer se Rusija ni na koji način ne upliće, nema svoje medije ni nevladine organizacije, kažeanalitičar Dragomir Anđelković.

- Ako se neko upliće, to je NATO. Rusko priustvo je samo izgovor. Britanija se ponaša kao na početku 20. vijeka u svojim kolonijama gdje je vodila, navodno, demokratiju, ali tako da instalira one koje želi. Tako i danas postupa da bi uplašila građane Republike Srpske i da bi im poslala poruku da je Britanija ta koja bira vlast, a ne narod. U pitanju je apsolutno kršenje demokratske prakse - tvrdi Anđelković.

Iz Istočne alternative stigla je poruka da je odluka o dolasku kontigenta britanskih vojnika donesena uz saglasnost Saveza za promjene i njihovog lidera Mladena Ivanića, kako bi uklonili predsjednika Srpske Milorada Dodika iz političkog života. Da je riječ o pritisku na srpske birače smatra i šef Centra za razvoj međunarodne saradnje Stevica Deđanski. Dodaje da će to, međutim, biti kontraproduktivno.

- Ako su htjeli da spriječe Dodika da pobijedi, mislim da će mu dati vjetar u leđa, što je za srpski narod u principu više nego dobro. Ova situacija ne bi trebalo da izazove problem, već da homogenizuje srpsko glasačko tijelo da podrži srpskog predstavnika koji bi branio njihove interese - smatra Deđanski.

Iz britanske Ambasade, ranije je agenciji Srna rečeno da Britanija šalje vojsku kao odgovor na zahtjev komandanta EUFOR-a DŽejmsa Edvarda za unapređenje kapaciteta EU snaga. Vojno-politički analitičar Miroslav Lazanski, međutim, sumnja u to i postavlja pitanje kako se DŽejms baš sada sjetio da mu trebaju ti vojnici. Ističe da treba provjeriti strukturu tih vojnika, jer smatra da je sve u kontekstu političkog pritiska na Republiku Srpsku.