latinica  ћирилица
11/06/2018 |  11:00 ⇒ 12:42 | Autor: SRNA

Savanović: Rangiranje spomenika - osjetljivo pitanje

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je da se o listi spomenika od izuzetnog značaja za Republiku Srpsku i spomenika od značaja za određeno područje još nisu usaglasile nevladine organizacije proizašle iz odbrambeno–otadžbinskog rata, te da je rangiranje spomenika osjetljivo pitanje.
Milenko Savanović - Foto: RTRS
Milenko SavanovićFoto: RTRS

Savanović je naveo da će resorno ministarstvo nastojati da zadovolji zahtjeve svih koji su se prijavili za raspodjelu sredstava za održavanje brojnih spomen–obilježja borcima i žrtvama ratova, a da će i ove godine prednost dati Vojničkom groblju "Mali Zejtinlik" na Sokocu.

Savanović je za današnji "EuroBlic" naveo da je za to groblje prošle godine izdvojeno 61.000 KM, te da će za partizanski spomenik na Tjentištu, koji je na udaru klizišta, biti izdvojeno od 40.000 do 50.000 KM.

Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova još nije usvojio liste spomenika od izuzetnog značaja za Republiku Srpsku i spomenika od značaja za određeno područje, iako je bilo predviđeno da taj posao bude završen do kraja marta.

Savanovićev pomoćnik Duško Milunović istakao je da će lista biti usaglašena na narednoj sjednici Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, ne prezicirajući kada.

"EuroBlic" podsjeća da je početkom ove godine potvrđeno da usvajanje liste spomenika od izuzetnog značaja za Republiku Srpsku i spomenika od značaja za određeno područje, kasni zbog protivljenja Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/.

Predsjednik BORS-a Milomir Savčić kaže da se mora uvesti red, jer u Srpskoj ima toliko spomenika poginulim borcima da ih je teško prebrojati.

"Svako bi htio da njegov spomenik bude prva kategorija. Tako je i sa obilježavanjem značajnih datuma, pogotovo pred izbore. Svaki čas nas zovu na neki parastos, a ja nadležnima poručujem: `Ne dolazite mi sa svijećama i vijencima, nego sa spiskom zaposlenih boraca i njihove djece`", rekao je Savčić.