latinica  ћирилица
11/06/2018 |  11:37 ⇒ 14:48 | Autor: RTRS

U DOBOЈU PRONAĐENO 12 MIGRANATA - Dodik: Najveća odgovornost na zajedničkim institucijama

Na području Policijske uprave Doboj pronađeno je 12 migranata, državljana Pakistana i Indije, koji su na teritoriju Srpske ilegalno ušli iz susjednih zemalja.
Doboj, Republika Srpska - Foto: ilustracija
Doboj, Republika SrpskaFoto: ilustracija

Granična policija BiH, tokom ove godine, preduzela je mjere prema više od 6.000 državljana visokog migracionog rizika na području istočne Hercegovine, Zvornika i Višegrada.

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić rekao je da i dalje nedostaje 500 policajaca koji bi direktno bili uključeni u poslove sprečavanja ilegalnih migracija.

Osim odvraćanja od ilegalnog prelaska granice, Granična policija BiH u kontinuitetu je nadzirala, kontrolisala i organizovala zajedničke punktove i patrole sa policijom susjednih zemalja, rekao je direktor Granične policije BiH Zoran Galić.

"Od ilegalnog prelaska odvraćeno je 4.006 lica, a 2.007 lica otkriveno je neposredno nakon ilegalnog prelaska granice. Najviše migranata u BiH dolazi iz Sjeverne Afrike, Azije, Bliskog istoka i samoproglašenog Kosova, među njima ima i lica iz ranjivih kategorija kao što su djeca, trudnice, bolesne osobe", istakao je Galić.

Iza dolaska većeg broja migranata kriju se veliki bezbjednosni problemi i ako vlasti iz Sarajeva dozvole da BiH preplave migranti, to će nesumnjivo imati dalekosežne i negativne posljedice, smatra profesor na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu Srđan Perišić.

"Vlasti u Sarajevu su se neozbiljno i nespremno uhvatile u koštac sa ovim problemom, posebno imajući u vidu bezbjednosni aspekt, dok je Vlada Republike Srpske blagovremeno uočila problem i donijela niz mjera, kojima pokušava da zaštiti svoje građane", naveo je Perišić.

Najveća odgovornost zbog migracione krize je na zajedničkim institucijama, poručuje predsjednik Milorad Dodik.

"Zajedničke institucije su izgubljene, "otaljavaju" svoj posao kada je priča sa migratima u pitanju. Što se tiče migrantske krize, mi smo i ranije upozoravali. Mnogo ranije je trebalo obezbijediti granice i pratiti stanje u regionu", naglašava Dodik.

Da su ilegalne migracije veliki problem, ukazuju i iz Ujedinjene Srpske. Za takvu situaciju krive Savjet ministara koji je, tvrde, nesposoban da se suoči sa migrantskom krizom i smatraju da do izbora treba formirati tehnički saziv.

Predsjednik stranke Nenad Stevandić podsjetio je na stav Evropske komisije, prema kojem neće biti dozvoljen masovan priliv izbjeglica kao 2015. godine, i da su spoljne granice Evropske unije potpuno zatvorene, zbog čega bi BiH mogla postati svojevrstan migracioni logor.

"Nevjerovatno je da ministar bezbjednosti 5. juna izjavi da su migranti našli nove, do sad njima nepoznate rute", kaže Stevandić.

"Ukoliko oni nisu sposobni da riješe taj problem, onda nadležnost treba vratiti entitetima, jer su oni to bolje radili dok su bili u njihovoj moći", navodi Milan Petković, zamjenik predsjednika Ujedinjene Srpske.

Pored migrantske krize, postoji još mnogo razloga da se traži smjena Savjeta ministara BiH, koji sve manje liči na ozbiljnu instituciju, s obzirom na političko nedjelovanje i nesnalaženje, poručila je predsjednica Vlade Željka Cvijanović.

"Meni je bilo prirodno da su oni davno podnijeli ostavke, onda kada su pod blokadom držali 750 miliona KM, koje su uskratili građanima i institucijama Srpske. Da se tako nisu ponašali, mnogi infrastrukturni projekti davno bi bili započeti ili bi bila nastavljena njihova realizacija", smatra Cvijanovićeva.

Ako migranti budu pristizali ovim tempom, što je izvjesno, do kraja godine u BiH će ih biti više od 20.000, upozoravaju analitičari. Tvrde da nije riječ o izbjeglicama, već migrantskom džihadu; Usaglašeno suzbijanje svim sredstvima, nije samo pravo i obaveza Beograda i Banjaluke, već i egzistencijalno pitanje, zaključuju stručnjaci.