latinica  ћирилица
11/06/2018 |  14:06 | Autor: TANЈUG

Štrahe: Zatvaranje džamija je samo početak

Austrijski vicekancelar Hajnc Kristijan Štrahe ističe da je odluka vlade o protjerivanju imama i zatvaranju sedam džamija, kao i zabrani rada jednog islamskog verskog udruženja "samo početak".
Hajnc Kristijan Štrahe - Foto: AFP
Hajnc Kristijan ŠtraheFoto: AFP

On je, u intervjuu bečkom dnevniku " Esterajh ", kazao da se mora dalje, svom snagom djelovati protiv kršenja zakona od strane radikalnog islama.

"Sigurno postoji još mnogo organizacija i skrivenih kulturnih udruženja, koji krše zakon o islamu i protiv kojeg treba delovati dosljedno", poručio je Štrahe.

"Ukoliko postoje udruženja i ustanove koje ne obuhvata zakon o islamu onda on mora biti analiziran", smatra Štrahe.

On odbacuje kritiku da je vlada djelovala u vrijeme ramazana i neposredno pred predsjedničke izbore u Turskoj ističući da je trebalo djelovati još prije dvije godine, ali se to nije dogodilo.

"Sada nije riječ o taktici uzimanja u obzir nekih događaja, već postoji potreba za djelovanje", kaže Štrahe.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan najavio je da Turska neće "gledati skrštenih ruku" na ono što se događaja u Austriji.

Na to je šef poslaničkog kluba vladajuće Slobodarske partije Austrije (FPO) Јohan Gudenus odgovorio da "Austrija zasigurno neće dozvoliti tako nešto".

"Izjave Erdoana pokazuju kako Turska želi da utiče na politiku evropskih zemalja. Austrija sigurno to neće dozvoliti, a austrijska vlada zasigurno je odgovorna za bezbjednost naše zemlje i primjenu austrijskih zakona", reagovao je Gudenus u saopštenju.

Islamskoj vjerskoj zajednici u Austriji on je poručio da se izvršenje zakona ne obazire na ramadan ili druge praznike, već odluke donose nezavisne ustanove.

Austrijska vlada je u petak saopštila mjeru protjerivanja imama, za koje je utvrđeno da se, suprotno zakonu, finansiraju iz inostranstva, kao i zatavranja džamija koje šire salafističku ideologiju.