latinica  ћирилица
11/06/2018 |  15:51 ⇒ 17:55 | Autor: RTRS

Muzička akademija Univerziteta u I. Sarajevu obilježila krsnu slavu

Muzička akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu obilježila je krsnu slavu – Prepodobnomučenicu Teodosiju Tirsku. Upriličena je i promocija 34-oro diplomiranih muzičkih umjetnika i 14 magistara i mastera.

Od prvih koraka 1994-te do danas, Muzička akademija u Istočnom Sarajevu izrasla je u respektabilnu visokoškolsku ustanovu, ne samo u Srpskoj, već i u regionu, u kojoj se trenutno obrazuje oko 250 studenata. Iz godine u godinu, uspjesi su sve veći.

"Naši studenti su u protekloj godini bili veoma uspješni, rekla bih, možda i uspješniji nego svih proteklih godina, imamo jako puno nagrada i to velikih priznanja i nagrada, prvih nagrada i laureata na poznatim takmičenjima, svjetskim takmičenjima. Završili smo i deveti po redu Akordeon art festivala i u okviru njega održali prvo internacionalno takmičenje pijanista", kaže prodekan za umjetnički i naučno-istraživački rad Muzičke akademije UIS-a Biljana Štaka.

Potvrđuju to i danas promovisani diplomci.

"Zaista, ovo je jedno predivno, jako važno i veliko, značajno životno iskustvo, mnogo je lijepih događaja koji su za nama, mnoštvo takmičenja, ostvarenih nagrada i svakako, pomena vrijednih rezultata", ističe diplomirani muzički izvođač – akordeonista Lazar Pušić.

Brojna priznanja na domaćoj i međunarodnoj sceni potvrđuju ozbiljan rad, predanost i profesionalizam Muzičke akademije, koja se može pohvaliti saradnjom sa prestižnim evropskim i svjetskim akademijama i univerzitetima, ali i vlastitim kadrom i generacijama studenata koji nastavljaju sa umjetničkim, ali i pedagoškim radom.

"Moj životni poziv jeste muzika, harmonika, koncerti, znači, opredijeljena sam prvenstveno na koncertnu djelatnost, a potom i na pedagoški rad, koji će me, pretpostavljam, pratiti u nekom narednom periodu", kaže master harmonike Vanja Danilović.

Osim obrazovnog, Muzička akademija jedan je od najaktivnijih faktora društvenog i kulturnog života Istočnog Sarajeva, čijim će stanovnicima u utorak pokloniti tradicionalni Godišnji koncert.