latinica  ћирилица
11/06/2018 |  15:53 ⇒ 21:04 | Autor: Agencije

Pregovori Skoplja i Atine, dan odluke

Makedonski i grčki mediji najavljuju telefonski razgovor premijera Makedonije i Grčke, Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa, poslije kojeg će biti jasno da li su pregovori oko imena Makedonije uspjeli, ili pak vraćeni na pozicije od prije par mjeseci.
Makedonija i Grčka (Ilustracija: RTRS) -
Makedonija i Grčka (Ilustracija: RTRS)

Grčki dnevnici Katimerini i Ta nea tvrde da će Zaev i Cipras razgovarati o toku pregovora o budućem imenu Makedonije, desetak dana pošto su razgovori dvije strane o ovom, 27 godina dugom problemu, zapali u ćorsokak.

"U toku su posljednji napori da se približe stavovi i kada se to desi, zajednički ćemo saopštiti srećnu vijest građanima Republike Makedonije i građanima Republike Grčke", rekao je Zaev, koji bi tokom dana trebalo da otputuje u Njemačku.

Zaev, međutim, nije želio da komentariše navode da će, ukoliko se usaglase Skoplje i Atina, ubuduće biti upotrebljavano ime "Republika Sjeverna Makedonija", ali je potvrdio da očekuje telefonski razgovor sa Ciprasom.

"To će se desiti danas", rekao je novinarima grčki ministar spoljnih poslova Nikos Kocijas prije početka sastanka sa Ciprasom u Atini.

Skoplje i Atina se nadaju da bi problem koji već više od četvrt vijeka potresa odnose dvije države mogao biti riješen do ljeta, čime bi bila uklonjena najveća prepreka za ulazak Makedonije u NATO.

Atmosfera je, međutim, uzavrela na obje strane, pa su u Makedoniji, ali i u Grčkoj održani protesti protiv mogućeg sporazuma, a početkom sedmice Kocijas je dobio kovertu u kojoj se nalazio metak.

Ujedinjene nacije već 27 godina pokušavaju da pronađu kompromisno rješenje oko naziva Makedonije. Atina ne priznaje naziv "Republika Makedonija" i tvrdi da je to ime sjeverne grčke provincije i to od antičkih vremena. Grčka je zbog toga blokirala prijem Makedonije u NATO.

Zbog spora sa Grčkom, Makedonija je poslije proglašenja nezavisnosti, 1991. godine, primljena u UN pod privremenim nazivom Bivša Јugoslovenska Republika Makedonija.