latinica  ћирилица
11/06/2018 |  16:13 ⇒ 17:57 | Autor: RTRS

Počeo upis u srednje škole

Danas je počeo upis u prvi razred srednjih škola. Planom upisa mjesta će biti za 11.083 učenika. I ove godine, najviše mjesta je u gimnazijama, kao i školama koje obrazuju smjerove elektrotehnika, pravo, ekonomija i trgovina. Iz resornog ministarstva kažu da su deficitarna sva zanimanja trećeg stepena.

Banjalučka Škola učenika u privredi uvodi i nova zanimanja: elektroničar telekomunikacija, tehničar za obradu drveta i tehničar modelar obuće. Ovo posljednje, kao deficitarno, stipendiraće privrednici i Grad.

"U kožarskoj struci, modelar obuće imaće pristojnu stipendiju, svaki učenik koji ovaj smjer upiše imaće stipendiju od lokalne zajednice, odnosno opštine, Grada Banjaluka", ističe direktor Škole učenika u privredi u Banjaluci Dragoljub Vuković.

Na području Prijedora zasad, najveća zainteresovanost je za medicinsku struku.

"Škole su dužne da do deset časova u četvrtak objave rezultate prvog kruga junskog upisa. Sljedeće nedjelje počinje borba za sve ostale", rekla je predsjednica Aktiva direktora srednjih škola grada Prijedora Valentina Sovilj.

U Bijeljini ponovo uvode zanimanje frizera, koje je ukinuto 1996. godine.

"Pored stolara koje smo ranije realizovali i još nekih zanimanja koje smo realizovali i u okviru Tehničke škole, danas je realizovano zanimanje frizera u okviru Poljoprivredne medicinske škole", kaže predsjednik Aktiva direktora srednjih škola u Bijeljini Duško Đurić.

U Srednjoškolskom centru Pale, najatraktivnije zanimanje i dalje je turistički tehničar.

"Međutim, zbog toga što nemaju tržište rada, ne traže takav profil, to zanimanje, zato smo se ove godine odlučili za jedno odjeljenje turističkih tehničara. Međutim, i dalje vlada interes za Gimnaziju", naglašava direktor Srednjoškolskog centra Pale Nedeljko Gazivoda.

Planom upisa u srednje škole, predviđen je veći broj mjesta u školama od broja maturanata osnovnih škola. Razlog je jednostavan.

"Razlog je, za Podrinje, da nam dolazi dio đaka iz Srbije, a ovi u liniji razgraničenja ili entitetskoj liniji kažu da dio djece dolazi iz Federacije, i mi smo to sve odobrili", izjavio je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević.

Prijem dokumenata za upis u srednje četvorogodišnje škole za učenike koji imaju 60 i više bodova, biće otvoren do utorka, 12. juna. Za one ispod 60 bodova, predaja dokumenata je od 18. do 20. juna. Drugi upisni rok je početkom jula.