latinica  ћирилица
11/06/2018 |  22:38 ⇒ 22:39 | Autor: sputniknews.com

Prvi odgovor iz Rusije na nove američke sankcije

Poslanici Državne dume Rusije Anton Morozov i Aleksej Čepa reagovali su na uvođenje ruskih IT kompanija na listu sankcija SAD.

Prema riječima Morozova, takva odluka američkih vlasti je pokušaj da se Rusija ponizi. Pri tome je poslanik mjere SAD nazvao beskorisnim, jer IT-stručnjaci mogu da se registruju pod drugom jurisdikcijom.

"Sumnjam da one mogu da nanesu neku stvarnu štetu, jer je to samo još jedan politizovani korak i pokušaj da se Rusija i ruske kompanije ponize", rekao je član odbora za međunarodne poslove Državne dume.

Čepa je, sa svoje strane, istakao da Rusija mora adekvatno i simetrično da odgovori na uvođenje ruskih IT kompanija na sankcioni spisak. Poslanik takođe smatra da su razlozi za proširenje antiruskih sankcija izmišljeni.

"Na ovako izmišljene radnje mora se odgovarati apsolutno adekvatno i simetrično", rekao je političar.

Član Odbora za odbranu i bezbednost Savjeta Federacije Franc Klincevič izjavio je da će Rusija preduzeti recipročne mere na nove američke sankcije u okviru zakona o kontrasankcijama.

"Naravno, reakcija Rusije na ovaj neprijateljski korak će neizbežno uslediti. Pri tome, po mom mišljenju, za to neće biti potrebne nikakve zakonske procedure. U okviru zakona o kontrasankcijama protiv Sjedinjenih Američkih Država i drugih neprijateljskih zemalja, koji je nedavno stupio na snagu, postoji mogućnost da se na ove sankcije oštro odgovori", smatra Klincevič.

On je napomenuo i da ove antiruske sankcije, kao uostalom i sve prethodne, "nemaju apsolutno nikakve osnove". "

Zapravo, radi se o specifičnom obliku nelojalne konkurencije, kojoj u posljednje vreme Amerikanci pribegavaju u svojim odnosima, kako sa partnerima, tako i sa protivnicima", naglasio je političar.

U slučaju Rusije koristi se pokriće u svojstvu izmišljenog izgovora za zaštitu sopstvene bezbednosti. Istovremeno, SAD ne odustaju od pokušaja da nametnu svoju jurisdikciju čitavom svijetu – "sankcije su uvedene ne samo zaobilazeći Savet bezbjednosti UN, već i bez dogovora sa saveznicima u Evropi", zaključio je parlamentarac.

Ranije je senator Konstantin Kosačov komentarišući uvođenje novih restriktivnih mera protiv ruskih kompanija, istakao da je američki sankcioni mehanizam izašao van kontrole zdravog razuma. On je dodao da ovakvi pokušaji vršenja pritiska na Rusiju "izgledaju sve manje ubjedljivo i sve jadnije".

U ponedjeljak je američki ministar finansija Stiven Mnučin saopštio da je na spisak sankcija unijeto pet ruskih kompanija i tri fizička lica. Prema njegovim riječima, oni "predstavljaju pretnju bezbjednosti za Sjedinjene Američke Države i njene partnere".