latinica  ћирилица
12/06/2018 |  07:21 ⇒ 16:23 | Autor: Agencije

Tramp i Kim potpisali istorijski dokument (FOTO/VIDEO)

Sastankom i rukovanjem u Singapuru, američki predsjednik Donald Tramp i sjevernokorejski lider Kim DŽong Un ispisali su novu stranicu istorije.
Donald Tramp i Kim DŽong Un, arhiv - Foto: AP
Donald Tramp i Kim DŽong Un, arhivFoto: AP

Tramp i Kim DŽong Un potpisali su zajednički dokument. Sjevernokorejski lider je izjavio na ceremoniji potpisivanja da je sastanak koji je održan u Singapuru bio istorijski.

- Kim DŽong Un i ja samo razvili specijalnu vezu. Bila mi je čast da budem s tobom - rekao je Tramp Kimu i najavio da će proces denuklearizacije početi veoma brzo.

- Mi započinjemo ovaj proces brzo, veoma, veoma brzo. Apsolutno - poručio je američki predsjednik.

Tram je izjavio da je potpisan "detaljan" dokument.

- Odlučili smo da ostavimo prošlost iza sebe potpisujući istorijski dokument - rekao je on.

Tramp pokazao dokument koji je potpisao sa Kimom (Foto: SAUL LOEB/AFP/Getty Images)

Fotografija dokumenta pokazuje da su se lideri saglasili da će raditi na denuklearizaciji Korejskog poluostrva i uspostavljanju novih odnosa između SAD-a i Sjeverne Koreje.

"Predsjednici Tramp i Kim DŽong Un su proveli iscrpnu, opsežnu i iskrenu razmjenu mišljenja o pitanjima koja se odnose na uspostavljanje novih odnosa između SAD-a i Sjeverne Koreje te na izgradnju dugotrajnog i snažnog mirovnog režima na Korejskom poluostrvu. Predsjednik Tramp se obavezao da će pružiti bezbjednosne garancije Sjevernoj Koreji, dok je predsjednik Kim DŽong Un potvrdio čvrstu i odlučnu opredijeljenost da završi denuklearizaciju Korejskog poluostrva", piše u sporazumu.

Kim je rekao da će svijet vidjeti velike promjene.

Dok su stajali ispred zastava dvije zemlje, Tramp i Kim su se i posljednji put rukovali u Singapuru

Donald Tramp i Kim DŽong Un (Foto: AP)

Tramp je izjavio da je spreman da pozove Kima u Vašington.

Na kraju ceremonije potpisivanja Kim i Tramp su zahvalili jedan drugome na uspješnom sastanku.

Donald Tramp i Kim DŽong Un (Foto: AP)

Sastanak američkog predsjednika i sjevernokorejskog lidera počeo je rukovanjem, a zatim se sjevernokorejski lider obratio predsjedniku SAD na engleskom i to riječima: "Drago mi je da se upoznajemo, predsjedniče".

Nakon susreta "oči u oči" koji je, kako Bijela kuća navodi, trajao 38 minuta, Kim i Tramp nastavili su sastanke dvije delegacije.

Održan je i radni ručak, nakon kojeg su dvojica lidera prošetali.

JUST IN: Trump tells the press the #TrumpKimSummit is "going great. A really fantastic meeting. A lot of progress. Really very positive. I think better than anybody could have expected. Top of the line. Really good." https://t.co/zGu5JABF6N pic.twitter.com/3OVF1UV6FG