latinica  ћирилица
12/06/2018 |  08:20 ⇒ 11:49 | Autor: SRNA

Moguće dublje uključivanje Rusije u rješavanje kosovskog problema

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin izjavio je da postoji mogućnost da se Rusija "još dublje uključi" u rješavanje kosovskog problema, navodeći da je Moskva bila, jeste i biće na strani Beograda koji se "nalazi pred ultimativnim pritiskom tradicionalnih srbomrzaca".
Aleksandar Čepurin - Foto: TANЈUG
Aleksandar ČepurinFoto: TANЈUG

"Naš stav ostaje nepromenjen - podržaćemo odluku koju će Srbija i srpski narod smatrati prihvatljivom za sebe. Polazimo od toga da je pravni osnov za dogovor - Rezolucija Saveta bezbednosti", naveo je Čepurin u autorskom tekstu za "Politiku" povodom Dana državnosti Rusije.

Čepurin je napomenuo da se u posljednje vrijeme neopravdano povlače paralele između Kosova i Metohije i Krima, istakavši da su to "dvije potpuno različite priče", s obzirom na to da se Krim odvojio u skladu sa Deklaracijom o međunarodnom pravu UN iz 1970. godine.

"Pitanje Krima je zatvoreno definitivno. Krim je Rusija, a Kosovo je Srbija! To nije samo parola, to je pravna realnost koja mora da se poštuje", poručio je Čepurin.

On je naglasio da dobri odnosi Srbije i Rusije datiraju od nastanka ruske države u 10. vijeku, a da se sada temelje na odnosima povjerenja državnih rukovodstava, ekonomskim vezama i viševjekovnom kulturnom i duhovnom jedinstvu.

Čepurin je istakao da Rusija i Srbija dosljedno podržavaju jedna drugu u međunarodnim organizacijama povodom aktuelnih pitanja.