latinica  ћирилица
12/06/2018 |  15:28 ⇒ 13/06/2018 | 07:25 | Autor: RTRS

Austrija protjeruje imame džamija – najmanje 20 je iz BiH

Austrija će uskoro zatvoriti sedam džamija u zemlji i protjerati imame koji se finansiraju iz inostranstva i zastupaju selefističke stavove, najavio je austrijski kancelar Sebastijan Kurc.

Saglasnost je dala i Islamska zajednica Austrije, a očekuje se da bi moglo biti protjerano 60 od ukupno 250 imama u ovoj zemlji. Skoro trećina njih su porijeklom ili imaju veze sa BiH, pa bi njihov povratak mogao da predstavlja i bezbjednosnu prijetnju zemlji.

Odluka o protjerivanju 60 imama iz Austrije dugo je pripremana i nije rezultat nagle odluke austrijskih vlasti, nego prikupljenih informacija u okviru Eufora u BiH i Savezne uprave za zaštitu ustavnog poretka u Austriji, kaže ekspert za borbu protiv teroizma, DŽevad Galijašević. Dodaje da su, među 11 lica protiv kojih je već pokrenuta procedura protjerivanja, i dva državljanina BiH. 

"Očekivati je da se Hafiz Muhamed Porča vrati u BiH, jer on je Sarajlija, rođen na Bjelavama. Očekivati je da se i neki drugi imami vrate isključivo u zemlju svog porijekla, a to je BiH. Dakle, ovo će biti veliki problemi", rekao je Galijašević.

Pokušali smo da kontaktiramo i ministra bezbjednosti BiH, Dragana Mektića kako bismo i od njega čuli da li će eventualni povratak protjeranih imama iz Austrije u BiH predstavljati bezbjednosni problem, ali se nije javljao. Galijašević poručuje da je, na ovaj način, Austrija signalizirala Evropi da je upravo BiH najveći bezbjednosni problem u Evropi i da bezbjednosne agencije ne rade ništa, rekao je Galijašević.

"U BiH legalno, javno i drsko se promovišu selefističke ideologije. One su bile osnov da mnogi džihad ratnici odu put Sirije. Istovremeno, te selefističke organizacije se i finansiraju iz inostranstva, a da nikada nijedna bezbjednosna agencija iz Sarajeva nije ni pokušala to finansrianje da spriječi. Takođe, ne postoji sankcionisanje ovakvih ideologija u BiH", istakao je Galijašević.

Odluka o zatvaranju džamija i protjerivanju imama gotovo da nije imala protivnika u Austriji, ali su zato oštro protestovali turski zvaničnici, koji su odluku nazvali islamofobnom. Zasnovana je na zakonu donesenom 2015. godine, po kojem imami moraju da koriste službeni, na njemački jezik preveden Kuran, i ne smiju biti finansirani iz inostranstva. Osim toga, u spornim džamijama često su propovijedani selafistički i ekstremno desni stavovi.

"Želimo Islam austrijskog modela, a ne onaj kojim upravljaju strane zemlje. U našoj zemlji nema mjesta za paralelna društva, politički islam i radikalne trendove", naglasio je kancelar Austrije Sebastijan Kurc.

Iako u Austriji nisu zabilježeni islamistički teroristički napadi, a odnosi s muslimanskom zajednicom relativno su stabilni, procjenjuje se da je više od 200 lica iz Austrije u proteklih nekoliko godina otišlo u Siriju i Irak, kako bi se borili na strani ISIL-a. Inače, samo tokom posljednjix 17 godina, muslimanska zajednica u Austriji je udvostručena i sada broji oko 700 hiljada članova, pokazuju posljednja istraživanja bečkog Instituta za demografiju.