latinica  ћирилица
12/06/2018 |  16:22 ⇒ 17:51 | Autor: RTRS

Cvijanović: Ulaganja u prosvjetu biće nastavljena

U Vladi Republike Srpske organizovan je prijem za učenike - pobjednike republičkih takmičenja, i uručena su im priznanja. Na taj način, sada već tradicionalno, Ministarstvo prosvjete i kulture i Ministarstvo porodice, omladine i sporta, ukazuju čast najboljim učenicima, pokazujući im tako da prepoznaju i vrednuju njihov rad, ali i podržavaju ih na putu daljeg uspjeha.

Disciplina, upornost, zdrave životne navike. Ovo su osobine koje krase svakog vrhunskog sportistu. Tako kažu učenici osnovnih i srednjih škola – njih 500, koji su najbolji od najboljih. Milanu Kojiću iz Doboja, uspjeh je došao dvije godine nakon što je počeo da trenira rukomet.

"Osvajali smo skoro sve, dve pobjede smo ostvarili sa preko pet golova razlike i zadovoljni smo učestvovanjem i postignutim rezultatima", rekao je Milan Kojić učenik OŠ "Sveti Sava" Doboj.

Dodijeljeno je priznanje i za najbolje fudbalere – golmane. Zanimljivo je, međutim, što je tu titulu odnijela djevojčica.

"Nisam očekivala ovakav rezultat, ekipe su bile mnogo jake, ali eto, nikad se ne zna. Bilo je fino", izjavila je Katarina Klečar iz Pala.

Svake godine od 2008. resorna ministarstva organizuju prijem za najbolje učenike – pobjednike republičkih takmičenja.

"Za našu malu populaciju učenika koji su ostvarili izvanredne rezultate i na međunarodnim takmičenjima. I dobili su ponudu za stipendije", istakao je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević.

"Svi oni se bave sportom, u okviru šest disciplina. Smatramo da je to izuzetno važno, jer se bave sportom, što podstiče i psihički i fizički razvoj. Mi u ministarstvu radimo na proširenju malih OI, tako da obuhvatimo i šah i džudo", navela je ministarka porodice, omladine i sporta Republike Srpske Јasmina Davidović.

Predsjednica Vlade Željka Cvijanović, naglasila je da će ulaganja u oblast obrazovanja biti nastavljena.

"Biće bolje i ulaganja u prosvjetu i modernizacija, u smislu onoga što deca uče, šta se sprema, i povezivanje u oblasti obrazovanja što se tiče onoga što jesu potrebe rada i tržišta, jer su veliki izazovi, ali mislim da smo tu na dobrom putu", poručila je Cvijanović.

Premijerka je istakla da trenutni obrazovni sistem zahtijeva drugačiji obrazovni profil od onog za koji su se školovale prethodne generacije, ali smatra da će Srpska uspjeti da ide u korak s tim potrebama.