latinica  ћирилица
12/06/2018 |  20:41 | Autor: RTRS

Ambasadorka Njemačke posjetila Zvornik

Ambasadorka Savezne Republike Njemačke u BiH Kristijane Homan razgovarala je danas u Zvorniku sa gradonačelnikom Zoranom Stevanovićem, prije svega o razvoju lokalne zajednice, njenom specifičnom položaju i stanju u Zvorniku, kako je rečeno novinarima poslije sastanka koji je trajao sat i po.
Ambasadorka SR Njemačke u Zvorniku - Foto: RTRS
Ambasadorka SR Njemačke u ZvornikuFoto: RTRS

- Razgovarali smo o obrazovanju, o mogućnostima investicija, stvaranju novih radnih mjesta. Svaka lokalna zajednica je kičma svake privrede, svake zemlje i zahvaljujući ovakvim gradonačelnicima kao što je gradonačelnik Stevanović može se razviti lokalna zajednica. Nadam se da je ovo prvi od naših mnogih budućih razgovora koje ćemo u budućnosti voditi. Meni investitori postavljaju pitanja o eventualnim ulaganjima i zato sam htjela da se uvjerim o stanju na terenu, rekla je ambasadorka Njemačke.

Gradonačalenik Zvornika Zoran Stevanović je rekao da je bilo riječi i o migrantima, ističući da je to tema koju ta sredina sve više osjeća.

- Razgovarali smo o potencijalnim investicijama iz Njemačke i ja sam rekao, pomalo i u šali, da je Zvornik stabilna politička sredina, jer već duže vremena vladaju isti ljudi, tako da su dobro došli svi njemački investitori. Ovo je sredina koja ima poseban odnos prema ljudima koji dolaze da zapošljavaju i respekt. Svako od njih koji dođe da investira u naš grad dobija svog referenta u lokalnoj upravi, obezbjeđujemo prolaz i na više nivoe vlasti, i ja lično s njima idem da rješavam probleme ako oni nastupe. Dokaz za to je rekordna "papirološka operacija", rekordna gradnja Zeohema, početak proizvodnje, puštanje u rad. Sam taj podatak nas je vinuo na četvrto mjesto Fajnenšel tajmsa kao poželjne mikro lokacije za biznis. Očekujem da će njena ekselencija često svraćati u naš grad i da će njeni sunarodnici kao pripadnici jedne od najmoćnijih zemalja svijeta svratiti ovdje da razvijaju svoj posao, rekao je Stevanović.

D. Glišić/RTRS