latinica  ћирилица
13/06/2018 |  15:44 ⇒ 18:26 | Autor: RTRS

U Trebinju prvi put organizovana obuka turističkih vodiča

U Trebinju je, prvi put, u skladu sa novim zakonom o turističkoj oblasti, organizovana obuka turističkih vodiča. Cilj je da domaću turističku prezentaciju, rade stručni i obučeni kadrovi i da se u ovu oblast uvede red.

Često se dešavalo da turističke vrijednosti Trebinja predstavljaju turistički vodiči koje su angažovale agencije iz drugih država ili gradova u okruženju. Takva praksa mora da se iskorijeni i da se obrazuje i angažuje domaći kadar,  ističu iz Turističke organizacije.

"Naš zakon mora da se poštuje, a poštovaće se tako što turističke agencije, koje dolaze sa strane i njihovi vodiči, moraju kontaktirati Turističku oraganizaciju u Trebinju koja bi im dodijelila adekvatnog vodiča. Oni i dalje mogu da vode turiste, ali naš vodič mora biti prisutan i konstrolisati priču", ističe Marko Radić, direktor Turističke organizacije Grada Trebinja.

Nekoliko turističkih vodiča licencirano je prošle godine. Kadra još nedostaje, posebno za područje Banjaluke i Trebinja, gdje je turizam u ekspaniziji, kažu iz resornog ministarstva. Ne sporimo licence vodiča iz drugih država, kažu, ali ako se ne poštuju domaći zakon, moraju biti kažnjeni.

"Krajnje odgovorno tvrdim da su turistički vodiči u Republici Srpskoj, koji su prošli kompleksnu obuku, koja se tiče ustavnog uređenja, zakonodavstva poslovanja, istorije, nasljeđa, potpuno osposobljeni za vodičku službu", izjavio je Aleksandar Đuruć, savjetnik ministra trgovine i turizma.

U Turističkoj organizaciji Trebinja potvrdili su nam da je prošle godine manjem broju turističkih vodiča, sa strane, upućeno pisano upozorenje.