latinica  ћирилица
14/06/2018 |  07:38 ⇒ 09:07 | Autor: RTRS

Banjaluka: Nova dionica Istočnog tranzita od danas i zvanično u funkciji (FOTO)

Novoizgrađena dionica Istočnog tranzita u Banjaluci, na čiju se gradnju čekalo duže od 30 godina, od danas i zvanično u prometu.
Banjaluka: Kružni tok - otvaranje - Foto: RTRS
Banjaluka: Kružni tok - otvaranjeFoto: RTRS

Otvaranju novoizgrađene kružne raskrsnice i novog dijela Istočnog tranzita prisustvuje predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, ministri u Vladi Srpske, potpredsjednik NSRS Nenad Stevandić, predstavnici gradskih vlasti te brojni direktori javnih preduzeća.

Cvijanovićeva je rekla da je Vlada Srpske u prethodne dvije godine u Banjaluku uložila više nego što je bilo moguće prethodnih godina, što znači da su uslovi u Srpskoj i Banjaluci sada mnogo bolji.

Igor Radojičić (Foto: RTRS)

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić podsjetio je da danas počinje izgradnja novog mosta na lokaciji Zelenog mosta u naselju Obilićevo, te da će se njegovim završetkom i konačnim spajanjem Istočnog i Zapadnog tranzita, istočni dio grada u saobraćajnom smislu u potpunosti otvoriti.

Nenad Nešić (Foto: RTRS)

Direktor ЈP Putevi Republike Srpske Nenad Nešić, rekao je da je izgradnja kružne raskrsnice u Rebrovcu i tranzitnog puta ukupno koštala više od 1.240.000 KM.

- Uz projekat koji je završen, most koji danas počinje da se gradi, spajanje Istočnog i Zapadnog tranzita, ove godine planirano je još nekoliko infrastrukturnih projekata u gradu na Vrbasu - istakao je Nešić.

Puštanjem ove saobraćajnice, zajedno sa novim kružnim tokom u Rebrovcu, biće znatno ubrzan saobraćaj u gradu i smanjene gužve.

Ova saobraćajnica duga je 440 metara, a projekat, vrijedan 805.000 KM, realizovan je u saradnji sa Putevima Republike Srpske.

Radi se o prvoj fazi izgradnje ove saobraćajnice, čiju su gradnju decenijama kočili neriješeni imovinsko-pravni odnosi.

U drugoj fazi, uz novi dio tranzita, koji će se nastavljati do stadiona FK Naprijed, biće izgrađene i biciklistička i pješačka staza.

Istovremeno, pješačka i biciklistička staza će u drugoj fazi biti građena kroz park uz stari dio Istočnog tranzita.

Nova dionica Istočnog tranzita spojena je na Ulicu Majke Јugovića novoizgrađenim kružnim tokom.

Načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić rekao je da će, puštanjem ove saobraćajnice i novog kružnog toka kod Rebrovca, gužve i zagušenja u jutarnji i popodnevnim "špicevima" postati prošlost, kako za mještane Starčevice i Obilićeva, tako i za sva vozila koja su u tranzitu kroz Banjaluku.

- Značaj ove dionice je od izuzetne važnosti, budući da će, nakon izgradnje novog Zelenog mosta, praktično biti povezani Istočni i Zapadni tranzit, odnosno napravljena obilaznica oko grada, koja će znatno rasteretiti saobraćaj - rekao je Sandić.

Prema njegovim riječima, tokom godine počeće radovi i na izgradnji ove dionice.

Novi most na lokaciji Zelenog mosta

U isto vrijeme, danas će biti ozvaničen i početak radova na uklanjanju konstrukcije dotrajalog Zelenog mosta i izgradnje novog, u šta će grad uložiti 2,2 miliona KM.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić potpisaće sa direktorom preduzeća Prijedorputevi Radenkom Crnogorcem ugovor o izgradnji novog mosta. 

Novi most, projektovane širine od 14 metara i sa dvije kolovozne trake, uključujući i pješačke i biciklističke staze, trebalo bi biti završen do decembra ove godine.

Zbog početka izgradnje novog Zelenog mosta, ovog ljeta neće biti moguće kupanje na gradskoj plaži "Abacija".