latinica  ћирилица
14/06/2018 |  12:14 ⇒ 12:32 | Autor: SRNA

Akcija Silva- Predložen pritvor za petoro uhapšenih

Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu podnijelo je Okružnom sudu u tom gradu prijedlog za određivanje pritvora za pet lica uhapšenih u akciji Silva i osumnjičenih za više krivičnih djela iz oblasti privrednog i opšteg kriminala, potvrđeno je Srni iz ove pravosudne institucije.
Hapšenje - Foto: ilustracija
HapšenjeFoto: ilustracija

Pritvor je predložen za lica čiji su inicijali Z.Z, B.S, K.M, A.D. i Ј.N. protiv kojih se, zajedno sa još 16 uhapšenih u akciji 12. juna, vodi istraga zbog sumnje da su u proteklom periodu izvršili više krivičnih djela na području opština Sokolac, Rogatica i Pale.

Oni su osumnjičeni za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja, pustošenje šuma, krađu, nesavjestan rad u službi, neprijavljivanje krivičnog djela ili počinioca, falsifikovanje ili uništavanje službene isprave, te sprečavanje dokazivanja.

Osumnjičeni su i za falsifikovanje znakova za obilježavanje robe, mjera i tegova, utaju poreza i doprinosa i nedozvoljenu trgovinu tako što su po dogovoru vršili krađe šumsko-drvnih sortimenata, te prikrivanje tragova i dokaza tih krađa.

U Okružnom tužilaštvu navode da je ukupno 21 uhapšeno lice osumnjičeno i za falsifikovanje službenih otpremnih iskaza, zloupotrebu službenog položaja, neprijavljivanje krivičnih djela šumskih krađa, preklasiranje šumsko drvnih sortimenata povlašćenim kupcima, utaju poreza i doprinosa sačinjavanjem fiktivnih faktura, kao i promet robe bez fakturisanja i evidentiranja i preprodaju šumsko drvnih sortimenata zaposlenih u Šumskom gazdinstvu Romanija trećim licima i preduzećima i za druga krivična djela.

Time su oštetili buddžet i javne prihode Republike Srpske, odnosno preduzeće Šume Srpske za sada neutvrđen iznos novca.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske uhapsili su u utorak, 12. juna, 21 lice osumnjičeno za više krivičnih djela iz oblasti privrednog i opšteg kriminaliteta na području Sokoca, Rogatice i Pala.

Uhapšeni su Ž.Z. /34/, M.N. /32/, M.K. /61/, D.Đ. /45/, D.K. /33/, D.A. /35/, M.L. /53/, D.V. /40/, D.K. /53/, B.A. /34/, N.A. /30/, R.G. /47/, G.V. /45/, M.S. /31/, S.B. /32/, M.N. /29/, V.B. /52/ Ј.B. /35/, svi sa Sokoca, te N.Ј. /30/, B.L. /37/ i A.K. /27/ sa Pala.

Nakon ispitivanja, juče je 16 lica pušteno da se brane sa slobode.