latinica  ћирилица
14/06/2018 |  12:30 | Autor: SRNA

Sufinansiranje zapošljavanja- prednost nezaposlenima iz nerazvijenih opština

U Republici Srpskoj se na konkurs za sufinansiranje zapošljavanja u četiri projekta, koji je nedavno okončan, prijavilo znatno više zainteresovanih nego što je planirano, a prednost pri izboru imaće nezaposleni iz nerazvijenih opština i oni koji duže čekaju posao.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

U Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Srni je rečeno da sada slijedi najteži dio posla, a to je izbor kandidata koji će koristiti podsticajna sredstva za zapošljavanje novih radnika.

- U svim projektima prijavilo se znatno više zainteresovanih nego što je planirano da bude zaposleno, ali to ohrabruje jer je konkurencija velika i vjerujemo da će među prijavljenima biti odabrani najbolji koji će dobiti šansu za korištenje nepovratnih novčanih sredstava - ocjenjuju u Ministarstvu.

Iz Ministarstva su dodali da će komisija pri obradi zahtjeva uzeti u obzir i dodatne kriterijume kao što su vrsta djelatnosti poslodavca, te da će prednost biti data proizvodnim preduzećima.

- Pripravnici, djeca poginulih boraca, kao i poslodavci za regresno vraćanje doprinosa, moći će konkurisati tokom cijele godine, a javni poziv za zapošljavanje izbjeglih, raseljenih i povratnika još nije raspisan. Prednost će imati preduzeća i pojedinci koji traže podsticaj za samozapošljavanje iz nerazvijenih sredina, a u obzir će se uzeti i dužina obavljanja djelatnosti, te broj i struktura lica koja se zapošljavaju - ističu u Ministarstvu.

Prednost pri dobijanju sredstava, navode iz Ministarstva, biće data i licima koja su korisnici novčane naknade i onim kojima je do ostvarenja prava na starosnu penziju ostalo tri godine staža osiguranja.

- Prioritet su lica koja duže čekaju posao, a nalaze se na evidenciji Zavoda za zapošljavanje. Posebnu pažnju komisija će obratiti na lica sa invaliditetom. Vodiće se računa i o potrebnim resursima za otpočinjanje obavljanja sopstvenog posla, kao što su poslovni prostor, oprema, ali i da li je obezbijeđeno tržište za proizvode, ima li kupaca, kakva je konkurencija, a važna stavka biće finansijski pokazatelji - preciziraju iz Ministarstva.

U Ministarstvu ističu da su dosadašnja iskustva više nego pozitivna i da je mnogo onih kojima su sredstva odobrena ranijih godina bila zamajac u pozitivnom poslovanju.

Prema Akcionom planu zapošljavanja za ovu godinu koji je usvojila Vlada, u Republici Srpskoj aktuelno je sedam projekata.

Od 2007. do 2018. godine kroz projekte koje je Vlada odobrila sa evidencije republičkog Zavoda za zapošljavanje zaposleno je 22.519 lica, za šta je izdvojeno 87.170.337 KM, a za zapošljavanje 6.354 pripravnika utrošeno je 39.681.958 KM.

Broj nezaposlenih evidentiranih na Zavodu za zapošljavanje Srpske u aprilu ove godine iznosio je 108.128, što je najmanji broj ikad zabilježen u Republici Srpskoj, a ujedno je zabilježeno i najviše zaposlenih, ukupno 262.134.