latinica  ћирилица
14/06/2018 |  14:32 | Autor: RTRS

Vlada utvrdila izmjene i dopune Zakona o registraciji poslovnih subjekata

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registraciji poslovnih subjekata u Republici Srpskoj, Nacrt zakona o izmjeni Zakona o privrednim društvima i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti.
Sjednica Vlade Republike Srpske  (Foto:vladars.net) -
Sjednica Vlade Republike Srpske (Foto:vladars.net)

Razlog da donošenje ovog seta zakona je nastavak reforme registracije privrednih subjekata, odnosno stvaranje pravnog osnova za sprovođenje postupka registracije privrednih subjekata elektronskim putem, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

Odredbe Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registraciji poslovnih subjekata u Republici Srpskoj usaglašene su sa odredbama Zakona o elektronskom potpisu Republike Srpske i Zakona o elektronskom dokumentu Republike Srpske, a na osnovu kojih će se izdavati kvalifikovani elektronski certifikat sa pratećom "smart" karticom, kao fizičkim uređajem.

Na osnovu certifikata i kartice, podnosilac prijave elektronskim potpisom potvrđuje svoj identitet u postupku registracije poslovnih subjekata, kao i ostalim postupcima koji se mogu voditi elektronskim putem u Republici Srpskoj.

Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti mijenja se i koncept u vezi sa dostavljanjem dokumenata, kojima se potvrđuju uslovi za registraciju osnivanja privredne forme preduzetnika. Svi podaci, koje su registracioni organi za poslovanje u formi preduzetnika ranije provjeravali iz navedenih dokumenata, ubuduće će se provjeravati uvidom u elektronske evidencije o ovim podacima, koje se vode kod Ministarstva unutrašnjih poslova i Poreske uprave Republike Srpske.

Stoga, uvođenjem novog koncepta provjere uslova za poslovanje u formi preduzetnika, stranke se potpuno oslobođaju obaveze na dostavu dokumenata, kojima potvrđuju uslove za registraciju poslovanja u formi preduzetnika. Na taj način, smanjuju se troškovi i vrijeme za podnošenje zahtjeva za registaciju preduzetnika, što doprinosi jednostavnosti i ekonomičnosti postupka registracije preduzetnika.

Potreba za intervencijom u Zakonu o privrednim društvima zasniva se na činjenici da se kod osnivanja i promjene osnivačkog akta jednočlanog društva sa ograničenom odgovornošću, obavlja notarska ovjera potpisa osnivača ili ovlašćenog lica ove pravne forme. Uspostavljanjem mogućnosti za elektronsku registraciju jednočlanog društva sa ograničenom odgovornošću prestaje potreba za angažovanjem notara na ovjeri potpisa osnivača ili ovlašćenog lica, kao radnje kojom se potvrđuje identitet i volja osnivača.

Sistem e-registracije, pored legislativnih izmjena, zahtijeva i druge preduslove, a to je potpuna konverzija materijalne dokumentacije nadležnih registarskih sudova i nadležnih registarskih organa jedinica lokalne samouprave u digitalni oblik. Ovaj proces je već započet i teče u nekoliko privrednih sudova Republike Srpske.

Pored toga, u toku je i uspostava Nacionalnog centra za upravljanje digitalnim identitetima, pri Agenciji za informaciono društvo. Na taj način biće uspostavljen i SA – sertifikaciono tijelo koje će izdavati kvalifikovane elektronske potpise, što će u praksi omogućiti potpunu primjenu zakona kojima se reguliše elektronski potpis, elektronski dokument i elektronsko poslovanje.

Uvođenje elektronskog načina komunikacije između podnosioca zahtjeva za registraciju i nadležnog organa koji odlučuje o ovom zahtjevu, Republika Srpska se svrstava u red modernih zemalja čiji pravni sistem prepoznaje značaj e-uprave.

Iz Vlade napominju da će u ovom procesu biti omogućeno i pribavljanje elektronske dokumentacije po službenoj dužnosti od nadležnih organa, a koja je obavezna da se prilaže uz zahtjev za registraciju tamo gdje je to u ovoj fazi moguće. U svakom slučaju, ovom reformom očekuje se jednostavniji, brži i jeftiniji postupak registracije poslovnih subjekata (pravnih i fizičkih lica) i na ovaj način građani će poslovne subjekte, praktično, moći registrovati od kuće, navedeno je u saoptenju.

Iz Vlade Srpske podsjećaju da je još 2013. godine sprovedena prva faza reforme registracije poslovnih subjekata kojom je uspostavljen jednošalterski sistem, jedinstveni registar svih poslovnih subjekata, te jedinstveni informacioni sistem koji je omogućio automatsku komunikaciju između nadležnih registarskih sudova i drugih organa, Poreske uprave Republike Srpske i APIF-a, te automatsko generisanje podataka.

Ovaj sistem je smanjio broj potrebnih dana za registraciju sa 23 na tri dana, smanjio broj procedura sa 11 na pet, te značajno redukovao troškove. Uspostavljen je javni portal http://bizreg.esrpska.com/ na kome se mogu pratiti podaci o poslovnim subjektima, predatim zahtjevima za registraciju poslovanja, dostupnosti poslovnog imena i sl.

Vlada Republike Srpske usvojila je na današnjoj sjednici i Nacrt Strategije razvoja preduzetništva žena Republike Srpske za period 2018-2022. godina.

Donošenje ovog dokumenta ukazuje na jasnu opredijeljenost da se obezbijedi podrška preduzetnicama i utiče na promjenu svijesti o značaju preduzetništva žena u Republici Srpskoj i smanjenje određenih prepreka sa kojima se susreću vlasnice privrednih subjekata ili žene koje upravljaju privrednim subjektom. Definisanjem seta aktivnosti planirana je podrška u svim bitnim segmentima kao što su finansijski podsticaji, edukacija, promocija, podrška udruživanju i niz drugih aktivnosti za preduzetnice, navodi se u saopštenju.

Dokumentom su definisani osnovni ciljevi, aktivnosti, nosioci razvoja preduzetništva žena, rokovi i sredstva neophodna za podršku preduzetništvu žena.

Strateški ciljevi su: jačanje konkurentnosti poslovnih subjekata, koje pokreću i vode preduzetnice, unapređenje dostupnosti i privlačnosti preduzetništva i poslovanja za žene i dodatna podrška specifičnih oblasti preduzetništva žena. Svaki strateški cilj ima svoje programe i aktivnosti.

Planirana finansijska sredstva za realizaciju Strategije okvirno iznose 4.500.000 KM a planirana su iz budžeta, donatorskih sredstava i kredita IRB Republike Srpske.

Vlada Republike Srpske donijela je danas i Uredbu o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom.

Ovom uredbom propisuju se uslovi za dizajniranje, proizvodnju i upotrebu ambalaže, upravljanje ambalažom i ambalažnim otpadom, posebni uslovi za izdavanje dozvole za operatera, kao i obrasci izvještaja o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom.

Cilj donošenja ove uredbe je da se kroz detaljnije uređenje upravljanja ovim tokom otpada obezbijedi očuvanje prirodnih resursa, zaštita životne sredine i zdravlja ljudi, razvoj savremenih tehnologija proizvodnje ambalaže, uspostavljanje optimalnog sistema upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom, funkcionisanje tržišta na teritoriji Republike Srpske, sprečavanje stvaranja trgovinskih prepreka, izbjegavanje poremećaja i ograničenja u konkurenciji i sprečavanje stvaranja diskriminacije po vrsti ili sadržaju ambalaže.

Vlada Republike Srpske donijela je i Odluku o isplati finansijskih sredstava nerazvijenim i izrazito nerazvijenim jedinicama lokalne samouprave u iznosu od 500.000 KM.

Ovom odlukom opština Bratunac dobija 17.448 KM, Vlasenica 15.873, Donji Žabar 14.648, Kostajnica 15.273, Ljubinje 15.123, Nevesinje 15.698, Pelagićevo 15.298, Petrovac 11.598, Petrovo 15.198, Ribnik 13.423, Rogatica 13.923, Han Pijesak 13.548, Šamac 17.373 i Šipovo 13.448 KM.

Izrazito nerazvijene opštine- Berkovići 14.728 KM, Vukosavlje 17.448, Istočni Drvar 12.128, Istočni Mostar 15.778, Istočni Stari Grad 13.498, Јezero 16.748, Kalinovik 13.428, Kneževo 16.448, Krupa na Uni 16.548, Kupres 13.178, Lopare 16.498, Novo Goražde 16.148, Osmaci 15.998, Oštra Luka 16.498, Rudo 16.698, Srebrenica 14.148, Trnovo 15.598, Čajniče 14.648, Šekovići 15.948 KM.

Vlada Republike Srpske donijela je Odluku o davanju saglasnosti na Pregled raspodjele sredstava za sufinansiranje rada nevladinih organizacija i udruženja od javnog interesa zasnovanog na programskim i projektnim aktivnostima u 2018. godini, u iznosu od 700.500 KM.​

Vlada Srpske donijela je Odluku o davanju saglasnosti na Pregled odobrenih sredstava za realizaciju programskih aktivnosti u 2018. godini nevladinih organizacija/udruženja proizašlih iz antifašističke i oslobodilačke borbe tokom 20. vijeka i Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske, u iznosu od 250.000 KM, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.