latinica  ћирилица
14/06/2018 |  18:36 ⇒ 21:55 | Autor: RTRS

Šta u BiH radi 40 britanskih izviđača?

Mada je EUFOR zvanično saopštio da u BiH stiže 40 britanskih izviđača, britanski sekretar za odbranu Given Vilajmson otkrio je njihov stvarni profil.

Kaže da je zadatak tih trupa- specijalni nadzor i obavještajni rad u vremenu pred izbore. Time je potvrđeno i pisanje beogradskih Večernjih novina da je u toku opsežna obavještajna akcija, usmjerena protiv predsjednika Srpske, s namjerom da se smanji ruski uticij u BiH.

Složena obavještajno-medijska operacija čiji je cilj suzbijanje navodnog malignog, ruskog uticaja u regionu, kompromitovanje Milorada Dodika i okretanje BiH ka NATO-u, najavljena je još prošlog mjeseca u beogradskoj štampi. Nije se dugo čekalo na demanti ove vijesti iz Britanske ambasade u BiH, odakle je sve ocijenjeno suludim. Britanski Tajms i izjave britanskih zvaničnika, poput ministra odbrane, govore drugačije.

- Te trupe doprinijeće specijalnom nadzoru i obavještajnoj radnoj grupi koju čine saveznici EU i NATO i pokriće period uoči izbora - kaže Gevin Vilajmson, sekretar za odbranu.

Iako iz EUFOR-a uvjeravaju da dolazi manja, izviđačka jedinica jasno je da je riječ o vojnim obavještajcima, od kojih se može očekivati da se bave izbornim inženjeringom, postizbornim prekrajanjem volje građana pa čak i uklanjenje pojedinaca s političke scene-upozorava bivši oficir za bezbjednost VRS Dragomir Keserović.

- Ovde je stvorena percepcija u javnosti da će na izborima pobjediti onaj koga Zapad podrži. Tako da nije isključeno da ti timovi od 40 ljudi, da će pokušati na razne načine da kreiraju rezultate, vjerovatno po sadašnjem stanju stvari da njima ne odgovara Milorad Dodik u Predsjedništvu BiH - ističe Keserović.

Predsjednik Srpske kaže da se ne smije potcjenjivati opasnost od najavljenog dolaska 40 britanskih obavještajaca u BiH kao što pojedinci rade.

- Radi se dakle o pripadnicima obavještajne službe strane zemlje, neki kao što je Ivanić kažu šta se bojimo toga, pa eto ni mi se ne bojimo ali kako je moguće da neko ko je član Predsjedništva da kaže da je to u redu, to nije uredu. Očigledno jeste to dio ukupne atmosfere da Ivanić i ostali prođu gore na zajednički nivo - napominje predsjednik Srpske Milorad Dodik.

"Večernje novosti" pišu da je na obavještajnu ofanzivu sa Ostrva, Dodik upozoren tokom posljednjeg boravka u Rusiji, u Sankt Peterburgu.