latinica  ћирилица
14/06/2018 |  19:21 ⇒ 19:28 | Autor: SRNA

Radojičić: Mnogo dobrih prijedloga u Nacrtu regulacionog plana centra grada

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da je na javnoj raspravi o Nacrtu regulacionog plana dijela centralnog gradskog područja izneseno mnogo dobrih prijedloga i da se na ovom području predviđa dosta novina koje će izmijeniti izgled grada.
Banjaluka - Foto: RTRS
BanjalukaFoto: RTRS

Radojičić je, nakon javne rasprave, istakao da je poprečna osa planirana na potezu od Robne kuće "Boska", pa Gospodskom ulicom do Narodnog pozorišta Republike Srpske, gdje su i Banski dvor i Gradska uprava.

"Ona se proteže od stare autobuske stanice, preko parkinga kod Muzeja savremene umjetnosti, do prostora na kojem se sada radi veliki podzemni parking na kojem je planirana jedna posebna osa koja ima svoju istorijsku metaforu", rekao je Radojičić.

On je dodao da će novi trg biti na mjestu sadašnjeg parkinga kod Muzeja savremene umjetnosti, a spomenik palim borcima u otadžbinskom ratu 1991-1995. godine na lokaciji gdje se rade podzemne garaže, saopšteno je iz Gradske uprave.

Radojičić je naglasio da je ovim nacrtom regulacionog plana vraćen park između Narodnog pozorišta i Banskog dvora, koji je ranije bio predviđen za gradnju objekta, obrazloživši da je to gradska zemlja.

"Na drugim lokacijama, gdje je zemljište privatno, sasvim je druga priča", zaključio je Radojičić.

Gradski arhitekta Ivan Rašković istakao je da novi regulacioni plan centralnog gradskog područja predviđa više zelenih površina.

"Od parka Banu Milosavljeviću prema podzemnim garažama planirana je jedna velika aleja koja treba da bude ozelenjena", rekao je Rašković.

On je dodao da su na tom planu poštovani urbanistički parametri i da je rađeno po ugledu na svjetske metropole.

"Izašlo se u susret potrebama razvoja grada na primjeren način. Dakle, važni su i interesi građana i investitora i države. Svi moraju da nađu kompromisnu tačku", naveo je Rašković.

Raspravi su prisustvovali brojni građani i predstavnici gradskih organizacija.