latinica  ћирилица
14/06/2018 |  22:43 | Autor: RTS

EU uzvraća udarac Trampu

Zemlje Evropske unije odobrile su uvođenje tarifa za američku robu, uključujući viski, džins i motocikle, u znak odmazde zbog nameta koje je predsjednik Donald Tramp uveo za uvoz evropskog metala, saznaje AFP.
Angela Merkel i Donald Tramp - Foto: nezavisne novine
Angela Merkel i Donald TrampFoto: nezavisne novine

Ovaj potez će dovesti do eskalacije transatlantskog trgovinskog rata koji je uslijedio samo nekoliko dana nakon debakla na samitu G-7 u Kanadi, navodi AFP.

Tada je Tramp odbio zahtjeve svojih tradicionalnih saveznika iz EU i Kanade i odbio zajedničku izjavu.

Evropske kontramere usmjerene su na 2,8 milijardi evra (3,3 milijarde američkih dolara) američkog uvoza nakon što je Tramp 1. juna odlučio da ispuni svoje obećanje da će uvesti tarife na evropski izvoz čelika i aluminijuma.

"Zemlje članice su jednoglasno podržale plan komisije za usvajanje mjera za rebalans američkih tarifa za čelik i aluminijum", izjavio je anonimni izvor AFP-a.

Prema njegovim riječima, takse EU stupiće na snagu "u narednim danima", a drugi zvaničnici navode da će biti implementirane do početka jula.

Iako nisu navedeni brendovi, na listi oporezovanih bi se, uz američi džins, burbon i "Harli Dejvidson" motocikle, mogli naći i obuća od kože, šminka i proizvodi od brusnica i kukuruza-šećerca, navodi AFP.