latinica  ћирилица
14/06/2018 |  22:49 ⇒ 15/06/2018 | 09:06 | Autor: SRNA

Cvijanović: Izvorni prihodi konstantno rastu

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da izvorni prihodi u Srpskoj konstantno rastu, da će ova godina biti likvidna i stabilna, te da joj je cilj stabilna i sve jača Republika.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

"Sve funkcioniše bez problema i obaveze izvršavamo redovno. Pripremamo i sveobuhvatnu mjeru u kojoj će se prepoznati mnogi, ali je važnije da će to biti podloga za sljedeću Vladu da nastavi sa narednim koracima", rekla je Cvijanovićeva.

Ona kaže da penzioneri i poljoprivrednici znaju šta je prvi korak koji će uraditi sljedeća Vlada.

"Najveći poduhvat jeste da smo došli u situaciju da možemo planirati, a ne da čekamo šta će nas zaskočiti. To smo postigli u vrijeme kada su nas iz Sarajeva blokirali i držali pod opsadom 750 miliona KM koje pripadaju Republici Srpskoj. Nažalost, i danas se to nastavlja jer imamo nepodijeljen novac po osnovu akciza, a zatim i situaciju u 'Elektroprenosu BiH'", naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je svaka kategorija stanovništva dotaknuta mjerama, s ciljem poboljšanja situacije.

"Nikome ništa nisam slagala i ono što sam rekla je i urađeno. Ovo nije predizborna priča i nikada nisam ništa megalomanski obećavala, kao što neki kažu da mogu penzije povećati za 10 odsto", rekla je Cvijanovićeva za Televiziju K3.

Prema njenim riječima, institucije moraju da rade, jer ne smije biti zaboravljeno da se sagovornici moraju sa pažnjom tretirati, s ciljem rješavanja problema.

Ona je navela da se mora razumjeti da se napredak društva stvara u okviru institucija Republike Srpske.

"Treba da čuvamo naše institucije, da ih nadograđujemo i tražimo da ih vode odgovorni ljudi da bismo napredovali kao društvo. Republika Srpska kreće se naprijed, iako monetarna i spoljnotrgovinska politika nisu u našim rukama i zavise od nekog drugog /nivo BiH/", rekla je Cvijanovićeva.

Migrantska kriza pokazala slabost sistema na nivou BiH

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je da je migrantska kriza u BiH prevelik problem kome se ne pridaje dovoljno pažnje, te da se tu pokazuje slabost sistema na nivou BiH.

"Frustrirajuće je da smo imali priliku da ovo gledamo /u regionu/ i nemoguće je da se ne spremate sve godine, nego očekujete da vas nešto zaobiđe. Ovdje se pokazuje slabost sistema na nivou BiH i mislim da će ovo imati puno veće posljedice nego što želimo da priznamo i jako sam uznemirena zbog toga", naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da je najlogičnije bilo vidjeti kako da se zaštiti granica.

"Ovo će imati puno veće posljedice nego što i želimo da priznamo i uznemirena sam jer su uznemirene zemlje koje imaju po 60-70 miliona stanovnika i koje su uvele ograničavajuće mjere. Imate mjere u Austriji gdje se vraćaju imami, gdje se rade određene stvari. Pitam kako ste izolovani od bezbjednosnih izazova kada smo svi u istom paketu ili šta ćemo raditi sa našim službama i migrantima koji će doći, a ne mogu ići dalje", dodala je Cvijanovićeva.

Ona je upitala zar neko nije trebalo da pravi plan i osmišljava stvari, jer je ovo veoma neozbiljno.

"Meni je drago što smo kao Vlada manifestovali stav i rekli da nećemo da primimo migrante", rekla je Cvijanovićeva za Televiziju K3.

Ona je ponovila da MUP Srpske može čuvati bezbjednost svim građanima Republike Srpske, naglasivši da je to jedina relevantna institucija u Srpskoj u oblasti bezbjednosti.