latinica  ћирилица
16/06/2018 |  12:42 ⇒ 13:02 | Autor: RTRS

Trebinje- Srpski filozofski simpozijum

U Trebinju je počeo trodnevni Srpski filozofski simpozijum, na kome će izlagati filozofi iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

Organizatori simpozijuma su Srpsko filozofsko društvo iz Beograda i Filozofsko društvo Logos, a ovogodišnja tema je Filozofija i sloboda. Prvi filozofski simpozijum organizuje se pod pokroviteljstvom grada Trebinje.

Cilj simpozijuma je, ističu organizatori, okupljanje filozofa sa srpskog kulturnog područja iz univerzitetskih centara iz Beograda, Nikšića, Kosovske Mitrovice i Istočnog Sarajeva, koji će govoriti o veoma važnoj temi današnjice - slobodi.

Profesor doktor Aleksandar Lukić kaže da je za ovaj simpozijum izabrano Trebinje, jer bi ono moglo da bude centar gdje će se okupljati filozofi i narednih godina, kako bi se izražavali o važnim temama, ali ne onim apstraktnim, već životnim.

Profesor etike Јovan Babić navodi da je filozofija ono iz čega sve nauke nastaju i proizilaze, a sloboda osnova za sve što činimo i na osnovu čega gradimo naš svijet i život uopšte.

Filozofska odrednica slobode, istakli su predavači, metaforička je slika i nastanka Republike Srpske, zato se dobrim dijelom i održava u njoj.

Profesor antičke filozofije Irina Deretić potvrđuje da je naziv skupa sloboda, ističući "a koje je drugo ime za Republiku Srpske - nego sloboda".

Skup eminentnih filozofa organizovan je i povodom druge godišnjice od smrti Sime Elekovića, istaknutog filozofa i profesora njemačke klasične filozofije, porjeklom iz Hercegovine.

Kćerka pokojnog profesora Ana Elaković rekla je da je njen otac bio sa Uskoplja i da je bio veoma vezan za Hercegovinu, zbog čega je njena porodica srećna što se simpozijum baš ovdje održava.

Večeras će u Muzeju Hercegovine biti održana promocija zbornika radova "Filozofija etosa", koji su u čast pokojnom profesoru Elakoviću, priredili filozofi i autori iz društveno humanističkih nauka.