latinica  ћирилица
16/06/2018 |  14:44 ⇒ 16:09 | Autor: SRNA

Mirjanić: Uspješan rad HMZ

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić razgovarao je u Banjaluci sa rukovodstvom Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske. Mirjanić je istakao važnost ove institucije, pogotovo za poljoprivrednike i najavio pomoć.
Stevo Mirjanić sa organizacijom Republičkog hidrometeorološkog zavoda - Foto: RTRS
Stevo Mirjanić sa organizacijom Republičkog hidrometeorološkog zavodaFoto: RTRS

- Ono što radi Zavod veoma je važno za sve građane, a posebno za poljoprivredne proizvođače. Utvrdićemo i koliko je potrebno izdvojiti novca da bi postojeća oprema bila kvalitetno održavana - rekao je Mirjanić, nakon sastanka sa rukovodstvom ove institucije.

On je istakao da se u Srpskoj mogu u narednom periodu očekivati "vremenska kolebanja" i da je zato neophodna pojačana aktivnost Republičkog hidrometeorološkog zavoda koji pravovremeno mora obavijestiti stanovništvo.

- Јavnost rada Zavoda mora biti podignuta na viši nivo. Važno je i da Zavod, Protivgradna preventiva, Civilna zaštita, Vode Srpske i nadležna ministarstva zajednički djeluju i poboljšaju saradnju da bi mogli biti prevaziđeni svi izazovi -dodao je Mirjanić.

Direktor Hidrometeorološkog zavoda Srpske, Tomislav Šajić kaže da se u narednom periodu može očekivati nabavka hidrološke opreme u vrijednosti 200.000 evra.

- U narednom periodu želimo proširiti saradnju sa zemljama u regionu. Mi smo članica svjetske meteorološke ogranizacije i predstavićemo se u prestižnom časopisu u narednom periodu-rekao je Šajić.

Šajić je rekao da je cilj da Zavod bude reprezentativna institucija jer je od specifičnog značaja za Republiku Srpsku.