latinica  ћирилица
17/06/2018 |  08:54 ⇒ 08:54 | Autor: SRNA

Od 2008. do 2016. godine sa EU nisu usklađena 174 stava

Sa stavovima EU od juna 2008. godine do kraja 2016. godine uklađeno je 1.889 izjava, dok nisu usklađena 174 stava, navedeno je u odgovorima BiH na Upitnik Evropske komisije za Poglavlje 31 koje se odnosi za spoljnu, bezbjednosnu i odbrambenu politiku.
BiH i EU - Foto: ilustracija
BiH i EUFoto: ilustracija

Među 174 stava koja nisu usklađeni sa EU je stav Savjeta EU o uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji zbog situacije u Ukrajini.

Nisu usklađeni ni stavovi o više deklaracija o Mijanmaru, Sjevernoj Koreji, o situaciji u Јužnom Sudanu, pojasu Gaze i restriktivnim mjerama protiv Sirije, podaci su Ministarstva inostranih poslova BiH navedeni u odgovoru na Upitnik.

Stavovi i izjave BiH su iskazani putem Misije BiH pri EU u Briselu, Misije BiH pri UN u Njujorku, Ženevi i Beču, Misije BiH pri Savjetu Evrope u Strazburu, OEBS-u i ostalim međunarodnim organizacijama.

BiH će nastaviti postepeno usklađivati spoljnu politiku sa spoljnom politikom EU i sve više približavati stavove o međunarodnim pitanjima, navedno je u odgovorima na Upitnik.

To uključuje pitanja iz oblasti zajedničke spoljne i bezbjednosne politike, te će u tom kontekstu nastaviti progresivno povećavati stepen pridruživanja izjavama, deklaracijama, zajedničkim pozicijama, uključujući restriktivne mjere EU.

U odgovorima se navodi da BiH u ovom trenutku nisu imenovani "politički direktor" i "evropski korespondent".

Kada je riječ o stavu EU u oblasti sprečavanja širenja oružja za masovno uništenje, u odgovorima na Upitnik Evropske komisije se ističe da BiH ne posjeduje hemijsko, bilološko, nuklearno oružje niti postoje kapaciteti za njihovu proizvodnju.

U pogledu kontrole izvoza konvencionalnog oružja BiH je potpisala i ratifikovala Sporazum o trgovini naoružanja "ATT" /Arms Trade Treaty/ i aktivno ga provodi u praksi.

Na regionalnom nivou BiH je i potpisnica Sporazuma o subregionlanoj kontroli naoružanja koja omogućava održavanje stabilnog nivoa konvencionalnog naoružanja i sprečavanja trke u naroužavanjau.