latinica  ћирилица
17/06/2018 |  10:52 ⇒ 14:13 | Autor: SRNA

Republika Sjeverna Makedonija – istorijski sporazum Atine i Skoplja

Grčka i Makedonija potpisale su danas istorijski sporazum kojim je okončan višegodišnji spor dvije države zbog imena Makedonije.
Potpisan Dogovor između Makedonije i Grčke - Foto: Screenshot/YouTube
Potpisan Dogovor između Makedonije i GrčkeFoto: Screenshot/YouTube

Atina i Skoplje su, nakon dvije i po decenije, postigli istorijski dogovor da Republika Sjeverna Makedonija bude novo ime te bivše jugoslovenske republike.

Ovim sporazumom, koji su u mjestu Psarades na grčkoj obali Prespanskoj jezera potpisali ministri spoljnih poslova Makedonije i Grčke Nikola Dimitrov i Nikos Kozijas, kao i posrednik UN u sporu Metju Nimic, obuhvaćeno je i strateško partnerstvu između dvije zemlje.

Ime države Republika Sjeverna Makedonija koristiće se "erga omnes" /za opštu upotrebu/, jezik je priznat kao makedonski, a državljanstvo kao makedonsko/Republike Sjeverne Makedonije.

Ceremoniji potpisivanja dogovora, na poziv premijera Makedonije i Grčke Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa, prisustvovali su visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini i komesar EU za proširenje Јohanes Han, te izaslanik generalnog sekretara UN Rozmari Di Karlo.

Makedonska delegacija predvođena primijerom Zaevom, u kojoj su i vicepremijeri Radmila Šećerinska, Bujar Osmani i Oliver Spasovski, kao i šef diplomatije Nikola Dimitrovski na obalu Prespanskog jezera doputovali su čamcem. Grčka delegacija dočekana je aplauzom.

U selu Psarades živi oko hiljadu stanovnika, a cijeli region Lerina danas je pod jakim policijskim obezbjeđenjem.

Nakon ceremonije potpisivanja delegacije dvije zemalja odlaze na makedonsku obalu Prespanskog jezera, u Oteševo, gdje će biti priređen svečani ručak.

Grčki mediji javili su da je u Psaradesu došlo su sukoba male grupe demonstranata i policije koja obezbjeđuje mjesto današnjeg događaja.

Grupa građana, uglavnom desničara, pokušala je da probije policijski kordon uz upotrebu sile. Demonstranti su bacali kamenice na policajce, a policija je odgovorila suzavcem.

Naziv Makedonija, nakon raspada Јugoslavije 1991. godine, postao je predmet rasprave između Skoplja i Atine. Ključni grčki argument jeste da korišćenje imena Makedonija predstavlja "bezbjednosnu prijetnju", jer Grčka tako naziva svoju sjevernu oblast.

Pregovori o iznalaženju rješenja spora Atine i Skoplja u vezi sa nazivom Makedonija vođeni su od 1992. godine.