latinica  ћирилица
17/06/2018 |  13:58 | Autor: TANЈUG

Vulin: Svi "migovi 29" do kraja godine na nebu

Svih 14 "migova 29" do kraja ove godine ili najkasnije početkom sljedeće biće u ljetnom stanju, najavio je Aleksandar Vulin. Navodi da se ove godine u vojnoj industriji očekuju ugovoreni poslovi u vrijednosti od 680 miliona dolara. Neutralna zemlja ne može da rizikuje da bude vojno slaba, poručio je Vulin.
Aleksandar Vulin - Foto: SRNA
Aleksandar VulinFoto: SRNA

"Trenutno imamo četiri 'miga 29', spremna i u letnom stanju. Imamo još šest aviona 'mig 29' iz ruskih donacija i ugovaramo još četiri iz bjeloruske donacije. Svi oni će biti modernizovani i do kraja godine, eventualno početkom sledeće, biće u letnom stanju i čuvaće naše nebo" rekao je Vulin za Tanjug.

Objasnio je da će se osim remonta nastaviti sa modernizacijom i svih 14 aviona biće urađeni na istovjetan način.

Svi će biti u istoj klasi - to je klasa "četiri plus" generacije, jedna od najmodernijih, istakao je Vulin i naznačio da je od te klase bolja samo generacija "pet", ali nju posjeduju samo velike svjetske sile.

"Generacija 'četiri plus' je dovoljna za naše potrebe, da stavimo do znanja koliko smo moćni i koliko ne treba niko da razmišlja o tome da napadne Srbiju", poručio je ministar odbrane.

Do kraja godine biće završen po jedan helikopter H-145M, jedan za VS i jedan za policiju sa odgovarajućim naoružanjem i obukom", najavio je Vulin.

"Čitav ugovor će biti završen iduće godine kada će ukupno devet helikoptera biti dodeljeno ministarstvima odbrane i unutrašnjih poslova u skladu sa njihovim potrebama i zadacima" precizirao je ministar.

Intenzivno se uz nabavku opreme radi i obuka pilota, jer "zahvaljujući dobroj fiskalnoj situaciji i disciplini koju je uveo predsednik Vučić sve plaćamo na vreme, a nekad i unapred, pa dobijamo razne popuste".

Ilustrovao je to činjenicom da smo u ovom slučaju, nabavke helikoptera, baš zbog takvog načina plaćanja dobili besplatnu obuku i uštedjeli 400.000 evra.