latinica  ћирилица
17/06/2018 |  15:48 ⇒ 20:22 | Autor: RTRS

Bijeljina- Obnova još 153 kuće

Tokom ljeta, uz pomoć Evropske unije, u Bijeljini će biti osposobljena 153 stambena objekta, oštećena u poplavama 2014. godine. Projekat finansira Evropska komisija, a sprovode Razvojni program Ujedinjenih nacija i Međunarodna organizacija za migracije, u saradnji sa lokalnim zajednicama u BiH.

vropska unija je u Bijeljini u obnovu kuća nakon poplava, do sada uložila 11 miliona mKM.

Program vrijedan 15 miliona evra u 44 opštine nastavak je rada Evropske unije na ublažavanju posljedica katastrofalnih poplava iz 2014. godine. Obuhvata stambeno zbrinjavanje blizu 3.000 osoba i ekonomsku pomoć za 555 najugroženijih porodica. Sedmočlanoj porodici Blagojević.,ovih dana, na mjestu porušene kuće počinju gradnju novog doma .

Miodrag Blagojević, iz Popova, kaže da je kuća počela da se urušava od vlage i da su zidovi popucali, pa je tražio pomoć za obnovu krova nad glavom za svoju porodicu. Zadovoljan je što mu je ovim programom odobrena obnova kuće.

Novoj kući raduje se i Borka Tešić, koja se nakon što je protjerana iz Viteza sa mužem i kćerkom skrasila u Popovima. Poplave su im potpuno uništile montažnu kuću.

Na području Bijeljine bilo je poplavljeno oko 22.000 kuća, javnih i privrednih objekata, a uz pomoć Evropske komisije, UNDP, uz učešće Vlade Republike Srpske i lokalne zajednice obnovljeno je 870 stambenih objekata. U Balatunu je nakon poplava izgrađeno 20 novih kuća.

Milka Gavrić, iz Balatuna, kaže da nisu imali nikakvih stambenih uslov, jer im je poplava uništila kuću. Zato im neizmjernu pomoć predstavlja novi krov nad glavom.

Novi program pomoći biće realizovan ovog ljeta uz pomoć Vlade Republike Srpske i Grada Bijeljina.

Miloš Stevanović, gradski menadžer Bijeljine, kaže da ovo nije prvi put da UNDP pomaže, a putem tog programa je izgrađeno 45 kuća nakon poplava i rekonstruisano 109. Obaveza opštine je da pomogne u tehničkoj dokumentaciji i da izgradi temelje.

U Bijeljini je ukupna šteta od poplava procijenjena na 123 miliona maraka. Najviše novca u oporavak stambenog fonda, privrede i infrastrukture uloženo je iz Fonda solidarnosti Republike Srpske, ali su i strani donatori pomogli brojnim porodicama.