latinica  ћирилица
17/06/2018 |  19:26 ⇒ 18/06/2018 | 10:30 | Autor: RTRS

Zajednička srpska lista otvorena za sve stranke

Klub poslanika SDS-a u Predstavničkom domu PS BiH danas će, u parlamentarnu proceduru, uputiiti izmjene Zakona o akcizama, po hitnom postupku. A Srbe u FBiH najviše zanima - šta će biti s najavljenom zajedničkom srpskom listom, koja bi im garantovala mandat u federalnom parlamentu.

Svim strankama, koje su registrovane u Srpskoj, a imaju izabrane predstavnike u FBiH, vrata za ulazak u srpsku listu širom su otvorena, kažu u SNSD-u. Sve je, kaže SNSD-ov izvršni sekretar za FBiH, definisano na sastanku u Banjaluci, na kojem su pruisustvovali i pojedini predstavnici SZP-a.

- Tada smo se dogovorili da SNSD, kao jedan od inicijatora za formiranje srpske liste i kao najveća srpska stranka koja je najduže prisutna u FBiH, sa još dvije političke stranke preda i registruje zajedničku srpsku listu, te da nakon toga političke partije iz Republike Srpske učestvuju u njenom formiranju. Na tom sastanku je usaglašeno da srpska lista bude bez stranačkih obilježja što je, takođe, ispoštovano - rekao je Goran Broćeta, izvršni sekretar SNSD-a za FBiH.

I dok iz koalicije SNSD, DNS, SP i Zavičajnih socijaldemokrata pozivaju na zajedničko djelovanje, iz SDS-a uporno tvrde da ih niko ne poziva.

- Mi nismo pozvani na sastanak o tome i, samim tim, nije bilo prilike za dogovor. Predsjednik /Vukota/ Govedarica je razgovarao sa /Miloradom/ Dodikom i rekao da to treba da bude srpska lista bez ikakvih partijskih prefiksa. Očito da to nije imalo odjeka na drugoj strani i da oni žele isključivo da izađu kao koalicija SNSD-DNS-SP, a da druge ne žele - kaže Aleksandra Pandurević, šef Kluba SDS-a u PS BiH.

Pandurevićevu demantuje, SNSD-ov izvršni sekretar za FBiH, koji je i načelnik Drvara.

- Mislim, da nikome nismo zatvorili vrata. Mogu svi da se priključe i da provjere kod svojih predstavnika da je ispoštovano sve ono što je dogovoreno na sastanku u Banjaluci - reakao je Broćeta.

- PDP je prihvatio ovu inicijativu, jer je to jedini način da poboljšamo položaj srpskog naroda u FBiH. Imam osjećaj da vladajuća većina u Srpskoj - SNSD, DNS i SP ne može da shvati da je ovo trenutak kada se moraju izdići iznad političkih stega - kaže Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

A lider DNS-a Marko Pavić podsjeća, da su sve partije iz Srpske pozvane da se pridruže.

- Sa ciljem da sakupimo cjelokupno biračko tijelo i da pored toga što ćemo se boriti za konstitutivnost Srba u tom kantonu, da dobijemo što više poslanika u kantonu ili FBiH - rekao je Pavić.

Srbi u Federaciji svedeni su na zanemariv procenat. U Predstavničkom domu federalnog parlamenta nemaju predstavnika, dok Dom naroda nikada nije popunjen. Aleluju na političke subjekte u Srpskoj da formiraju zajedničku listu koja jedino može okupiti razjedinjene Srbe i izbornim rezultatom uticati na poboljšanje njihovog položaja i ostanak u tom entitetu.