latinica  ћирилица
18/06/2018 |  15:34 ⇒ 19/06/2018 | 08:42 | Autor: RTRS

Srbija za namjensku industriju Srpske izdvaja 7,2 miliona evra

Vlada Srbije za namjensku industriju Srpske izdvaja 7,2 miliona evra. U Banjaluci je potpisan Sporazum o remontu raketnih sistema između banjalučkog Kosmosa i beogradskog Јugoimporta. Prethodno je održan sastanak predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina.

Raketni, radarski i sve ono što čini jedan sistem protivvazduhoplovne odbrane Srbije, uskoro bi trebalo da se nađe na remontu u Kosmosu. Posao kojem se u ovom preduzeću već godinama nadaju, vrijedan je oko dva miliona evra.

Načelnik Uprave za logistiku Generalštaba Vojske Srbije Željko Ninković, koji je potpisao ugovor uz saglasnost Ministarstva odbrane, izrazio je zadovoljstvo što Kosmo" spada u niz ozbiljnih partnera Vojske Srbije kada je riječ o održavanju sistema ratne tehnike i sredstava PVO.

- Ovo je značajan projekat jer će kontinuitet koji ćemo uspostaviti obezbjediti našoj vojsci da odgovori svojim obavezama a svakako, Kosmos će se na ovaj način značajnije baviti svojom osnovnom djelatnošću po čemu je i poznat iz prethodnog perioda - rekao je Ninković.

U Kosmosu je zaposleno 186 radnika. Međutim, i to bi realizacijom ovog sporazuma trebalo da se promijeni.

- Ovaj strateški posao daje novu dimenziju Kosmosu jer ćemo svakako imati potrebu za novim zapošljavanjem, a kada se ovaj proces omasovi očekujemo novih 40 do 50 zaposlenih - kaže direktor ovog preduzeća Dušan Vještica.

Već na početku saradnje Kosmos može da računa na 850.000 KM. Obostrana najmera je da se saradnja Srpske i Srbije, kada je riječ o namjenskoj industriji, dodatno pojača.

- Cilj je da podignemo ovaj dio naše industrije koji je značajno devastiran kroz intervencionizam međunarodnog faktora, koji je doveo do toga da se napravi totalni debalans u BiH, gdje je na strani Federacije ostalo veoma funkcionalnih fabrika oružja i municije a u Republici Srpskoj je to sve devastirano. Mi to pokušavamo ne iz nekog konkurentskog razloga, već čisto iz komercijalnog razloga podizanjem određene vrste proizvodnje - rekao je Dodik.

Vulin je istakao da je saradnja u ovoj oblasti dogovorena na posljednjem sastanku Vučića i Dodika u Beogradu, te naveo da će Srbija učiniti značajne napore da u ekonomskom smislu osnaži i pomogne Srpsku.

- Ministarstvo obrane je obezbijedilo 850 miliona dinara za različite potrebe preduzeća odbrambene industrije Republike Srpske, odnosno za remont naših motora i ovaj sporazum koji je potpisan sa Kosmosom - naglasio je Vulin.

Obostrana namjera je da se saradnja Srpske i Srbije, kada je riječ o namjenskoj industriji, dodatno pojača.

- U budućnosti će sa Ministarstvom odbrane Srbije biti još ovakvih ugovora koji će biti zaključeni i sa drugim preduzećima kao što su fabrika motora specijalne namjene Orao i Zrak Teslić - rekao je Đokić.

Saradnja u ovoj oblasti dogovorena je na nedavnom sastanku Vučića i Dodika u Beogradu. Iz delegacije Vlade Srbije poslata je poruka da Srpska uvijek može da računa na punu ekonomsku i političku podršku.