latinica  ћирилица
18/06/2018 |  15:45 | Autor: SRNA

Radnici Banje Dvorovi čekaju mjesec i po prijem kod gradonačelnika Bijeljine

Zaposleni Banje Dvorovi već mjesec i po dana čekaju da ih primi gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić da bi razgovarali o problemima u ovoj javnoj ustanovi, navode u Sindikalnoj organizaciji Banje.
Banja Dvorovi - Foto: RTRS
Banja DvoroviFoto: RTRS

- Očekujemo ovaj poziv od 29. maja. Kontaktirali smo i gradonačelnika Mićića i gradskog menadžera Miloša Stevanovića, od kojeg smo dobili odgovor da ćemo biti primljeni, ali da budemo strpljivi - rekao je Srni predsjednik Sindikalne organizacije Banje Zoran Ostojić.

Problemi su nastali i zbog neispunjenih kratokročnih mjera - izbora menadžmenta Banje, razmatranja mogućnosti kreditnog zaduženja od milion KM, sa garancijom budžeta Grada, koji bi bio namjenski i u visini neophodnoj za renoviranje i adaptaciju objekata i osavremenjivanje usluga /medicinska rehabilitacija i bazeni/, kako bi sve bilo spremno za predstojeću sezonu.

- Rješenja za ovo nema, kredita i investicija nema, kvalitet usluge je na nivou od prije 20 godina - kaže Ostojić i dodaje da su samim tim i prihodi isti ili čak i lošiji, a kada se uporede samo sa prvih šest mjeseci prošle godine katastrofalni su.

On navodi da ni kratkoročna mjera - ugovor sa Fondom zdravstvenog osiguranja Srpske, koji je trebalo da iznosi 600.000 KM, nije ispunjena.

- Danas imamo 200.000 KM potpisanih početkom godine - kaže Ostojić.

Najosjetljivija tačka je pitanje sistematizacije, na kojoj, naglasio je Ostojić, kao sindikat insistiraju već nekoliko godina, ali da to "nekome ne odgovara".

Ostojić kaže da su radnici Banje bili u štrajku prošle godine više mjeseci, a prekinuli su ga u novembru i danas očekuju da dogovor bude ispoštovan.

- Nažalost, i dan-danas većina naših gostiju i pacijenata zove i pitaj da li radimo. To je samo jedan od dokaza da nemamo sposobno rukovodstvo, da nam struka nedostaje, te da su svi od rukovodstva do turizma, pravne službe i finansija nestručni za pozicije na kojim se nalaze - rekao je Ostojić.

Radnici su, napominje Ostojić, posebno zabrinuti jer glavnica duga prema Poreskoj upravi iznosi 606.000 KM, a rok za uplatu je 31. decembar.

- Ako to ne učinimo, od 1. januara 2019. godine smo ponovo u blokadi. Nekoliko puta sam upozoravao direktora o ovom problemu, ali odgovora niti pokušaja za rješenje nema - kaže Ostojić, koji napominje da od Grada Bijeljina radnici ne traže finansijsku pomoć jer su već dobili 100.000 KM, novac koji je raspoređen za prošlogodišnje plate.

Ostojić ističe da radnicima ne treba ovakva pomoć, već da im bude omogućeno da zarade plate.

- Tražili smo sastanak sa gradonačelnikom i gradskim menadžerom isključivo zbog kredita kojim bismo izmirili dug prema Poreskoj upravi - napominje Ostojić.

Prema njegovim riječima, sve je ostalo na menadžmentu koji bi, smatra on, morao da napravi veliki zaokret u poslovanju jer su svi objekti - restorani, bazeni, lokali izdati privatnicima, pa zaposleni nemaju, kako kaže, od čega da zarade.

- Prošla godina se ponavlja i želimo samo da sa Gradskom upravom vidimo imaju li oni neko rješenje - kaže Ostojić i dodaje da radnici nisu primili nijednu platu u ovoj godini, te da je opstanak Banje neizvjestan.

Banja Dvorovi ima pedesetak zaposlenih koji su prekinuli štrajk jer su radnici prihvatili ponuđene kratkoročne mjere dogovorene sa rukovodstvom Grada, a koje nisu ispoštovane ni 50 odsto u korist Banje i radnika.