latinica  ћирилица
18/06/2018 |  16:02 ⇒ 21:19 | Autor: RTRS

Otvorena prva hiperbarična komora u istočnoj Hercegovini

U trebinjskoj Bolnici otvorena je prva hiperbarična komora u istočnoj Hercegovini. Projekat je realizovan Sporazumom o privatno-javnom partnerstvu sa firmom Baromed iz Beograda.

Terapija u hiperbaričnoj komori, zbog koje su pacijenti iz Hercegovine putovali stotinama kilometara u druge centre, od sada je dostupna i u Trebinju.

- Kod mnogih bolesti ova terapija se uspješno primjenjuje, posebno kod dijabetesa, a u Trebinju ima oko 2.500 dijabetičara - kaže Brankica Stević, vlasnica preduzeća Baromed.

Ambulanta je otvorena u zgradi Bolnice, u prostoru koji je namjenski opremljen. Uz stručnjake sa strane, zaposleno je i šest posebno obučenih medicinskih radnika iz Trebinja.

Pacijenti mogu koristiti ovu terapiju sa uputnicom porodičnog ljekara i plaćanjem participacije, jer je sklopljen ugovor i sa Fondom zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Direktor Bolnice, Branislav Grubač, istakao je da građani istočne Hercegovine radi liječenja ovim tretmanom neće više morati ići u udaljene zdravstvene centre te izrazio nadu da će uskoro biti povećani kapaciteti Bolnice.

Gradonačelnik Trebinja, Luka Petrović, izrazio je zadovoljstvo činjenicom da u tom gradu sada postoji još jedna zdravstvena usluga zbog koje građani Trebinja, ali i Hercegovine, neće morati da putuju van svoje regije, te napomenuo da je ovo najsavremenija barokomora.

Baro-terapija pokazala je pozitivne efekte u liječenju niza oboljenja. Postupak podrazumijeva udisanje 100-odstotnog kiseonika pod pritiskom. Za sada je u trebinjskoj Bolnici dosupna jedna komora, a planirano je da se nabavi još jedna, kako bi baro-terapija bila dostupna većem broju pacijenata.