latinica  ћирилица
18/06/2018 |  17:41 | Autor: SRNA

Austrija- Tinejdžerka sa Kosmeta pritvorena zbog sumnje na terorizam

Petnaestogodišnjakinja porijeklom sa Kosova i Metohije nalazi se već mjesec dana u zatvoru u Austriji zbog sumnje da je pripremala teroristički napad.
Austrijska policija (Foto: epa/Kerstin Joensson) -
Austrijska policija (Foto: epa/Kerstin Joensson)

Prema pisanju bečkog Standarda, jedna strana obavještajna služba informisala je austrijske kolege 16. maja da je sa IP adrese u Donjoj Austriji razmatrano sprovođenje terorističkog napada, a analizom podataka ušlo se u trag djevojčici koja je 18. maja smještena u istražni pritvor.

Tinejdžerka je od aprila preko čet sistema iznosila simpatije prema Islamskoj državi, prenose beogradski mediji.

Ona se na socijalnim mrežama predstavljala kao muškarac pod imenom Davud i koristila tajne čet grupe pristalica Islamske države, razgovarajući o planovima za sprovođenje terorističkog napada u Austriji.

Posebno se interesovala za napade otrovom i to na mjestima na kojima se prodaju prehrambeni proizvodi.

Informisala se kako da koristi hemikaliju poput "ejdžent oranž", kao i o putovanju iz "zemlje nevjernika" u zemlje vjernika.

Advokat djevojke Volfgang Blašic uložio je žalbu zbog istražnog pritvora, ističući da je njegova štićenica u nevolju dospjela zbog "hvalisanja koje ne odgovara realnosti".

On je ukazao da je ona u mjestu u kojem živi predodređena na neuspjeh i da je jedina koja nosi maramu.

Njeni roditelji su prije mnogo godina došli sa Kosmeta u Donju Austriju, i tamo su se, prema riječima advokata, odlično integrisali, te su važili za lica kojima vjera nije uopšte bitna.

Uhapšenoj tinejdžerki je 30. maja produžen istražni pritvor, što advokat smatra pogrešnim potezom, te ističe da je ona prihvatila saradnju sa nadležnim koji treba da joj pomognu u resocijalizaciji.