latinica  ћирилица
18/06/2018 |  18:52 | Autor: Večernje novosti

Kos.Mitrovica- Na Saboru i umjetnici iz Srpske

Otvaranjem likovne kolonije "Mladen Popović" počeo 24. Sabor kulturnog stvaralaštva Srbije u Kosovskoj Mitrovici.

Otvaranjem ove likovne kolonije u Kosovskoj Mitrovici počeo je 24. Sabor kulturnog stvaralaštva Srbije koji će narednih nedjelju dana biti stejcište poznatih umjetnika, pjesnika i poslenika kulture iz Srbije i regiona.

Sabor okuplja oko 500 učesnika iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i Bugarske.

Mitrovčani će biti u prilici da vide djela koja umjetnici stvaraju, a biće to i prilika da se mladi talenti ogledaju u likovnoj umjetnosti. Bogat program podrazumijeva i pjesničke večeri Aleksandar Aca Despotović, promciju Zbornika 23. Sabora, a planirani su i brojni drugi sadržaji.

- Cilj nam je da na ovim prostorima očuvamo srpsku kulturu, identitet srpskog naroda i korijene srpstva - rekao je na otvaranju direktor Kulturnog centra Miodrag Radomirović.

Ocijenio je da je dokaz da su na pravom putu i to što će Sabor dogodine slaviti jubilej, 25 godina jedne od najvećih kulturnih manifestacija u Srbiji.

Predsjednik Privremenog organa Kosovske Mitrovice Aleksandar Spirić obećao je da će, kao i do sada, Srbija biti uz svoj narod na Kosovu i Metohiji.

- Mi smo odlučni i istrajni da ovdje ostanemo, a naša postojanost ogleda se u očuvanju jezika i djela koje će umjetnici ovdje stvarati narednih dana - rekao je Spirić.

Sabor organizuje Kulturni centar "Dragica Žarković", a pokrovitelj je Privremeni organ Opštine Kosovske Mitrovice.