latinica  ћирилица
18/06/2018 |  19:02 ⇒ 19/06/2018 | 08:02 | Autor: RTRS

Akcize ponovo goruća tema

Akcize su ponovo vruća tema koju je, po hitnoj proceduri, bh. parlamentarcima servirao SDS. Sutra će biti poznato i da li će se za dva dana na dnevnom redu Predstavničkog doma naći taj prijedlog ili gotovo identičan Nezavisnog bloka, o ukidanju 15 feniga putarina. Gotovo je izvjesno da će i naredna sjednica biti scena za ubiranje političkih poena.

Povećanje akciza na gorivo stupilo je na snagu u februaru, ali gotovo svakodnevna poskupljenja prouzrokovana su značajnim povećanjem globalnih cijena nafte od početka 2018. godine. Na to ukazuju i iz Delegacije EU, napominjući da sa globalnim kretanjima nisu povezane akcize. Činjenica jeste da je u Republici Srpskoj najjeftinije gorivo u regionu, pa SDS-ovu želju da se uz hitnu proceduru obezbijedi većina za ukidanje akciza u SNSD-u ocjenjuju kao pokušaj kreiranja haosa.

- Mislim da je riječ o populizmu i predizbornim aktivnostima SDS-a. Imamo informaciju da stranci kreiraju kampanju SDS-a koja funkcioniše na principu diktata - kaže Staša Košarac, predsjedavajući Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu BiH i dodaje da je najveći problem to što su sredstva zarobljena i što građani ne mogu da vide efekte.

Na isti problem ukazuje i NDP-ov Momčilo Novaković. Nada se da će nezadovoljstvo javnosti sve većim cijenama goriva navesti i one koji su za akcize glasali da se predomisle.

- Јasno je kao dan da je ta odluka zloupotrebljena od distributera, jer ekstra marže po zakonu nisu dozvoljene - kaže Novaković.

U SDA su bez komentara. Stav će, kažu, zauzeti tek sutra i to nakon sjednice Komisije za finansije i budžet.

HDZ je jasan- ranije rješenje je sistemsko i neophodno.

- Mi smo učestvovali u Zakonu o akcizama i podržali ga. Sve što bi mislili drugačije predložili bi - kaže Borjana Krišto, član Kolegijuma Predstavničkog doma BiH /HDZ/.

Podršku SDS-ovom prijedlogu dao je Nezavisni blok i SDP, potvrdio je to poslanik ovog bloka u PS BiH Senad Šepić.

Šef Kluba SDP-a u PS BiH Saša Magazinović kaže da nije vidio prijedlog, ali da "zaslužuje pažnju ukoliko je korektno uređen".

U vatrenom prepucavanju u Federaciji BiH, gdje su cijene goriva u odnosu na Republiku Srpsku i dalje znatno veće, najžešće su optužbe upravo na relaciji SDP-SDA. Novalića i njegovu Vladu iz SDP-a pitaju zašto je u FBiH zaustavljena gradnja puteva, dok se istovremeno gradi u Republici Srpskoj? Optuživanja i prepucavanja obilježiće, nesumnjivo, i predstojeće zasjedanje bh. Predstavničkog doma.