latinica  ћирилица
18/06/2018 |  19:43 ⇒ 20:58 | Autor: RTRS

Gdje se zaustavila istraga o pokušaju ubistva Vučića u Srebrenici?

Uskoro će treća godišnjica kako je u Memorijalnom kompleksu Potočari, dok je odavao počast stradalima u ratu, brutalno napadnut tada, premijer Srbije Aleksandar Vučić. Tri godine kasnije niko kažnjen nije, ni za napad niti za brojne bezbjednosne propuste! Umjesto zasluženih sankcija, ministar bezbjednosti Dragan Mektić "glupošću" naziva očekivanja javnosti od srpskih zvaničnika u bh. vlasti, da bar insistiraju na kažnjavanju napadača i nalogodavaca.

Danima nakon što je uz ratne pokliče i poziv na linč, strani državnik brutalno napadnut kamenicama, flašama i cipelama, bh. policajci su gledali video snimke i fotografije, prepoznavali napadače, sa zamahnutim rukama i kamenicama u njima - nikad demobilisane pripadnike muslimanskih ratnih jedinica Biseri i Crni labudovi iz Tešnja, Srebrenice, Sarajeva, pojedince iz sarajevske Antidejton grupe sa iskustvom nasilnog organizovanja poput talačke krize na Marindvoru, ostrašćene navijačke grupe....

Јavnost je, tolerantno, prvo zbrajala dane od potočarske blamaže. Potom sedmice i mjesece! Na red pristigle i godine! No, riplijevski niko kažnjen nije! A sve snimljeno! I tvrdili su, tih julskih dana najgrlatiji i "najpozvaniji" - zadokumentovano! 

- To nije pitanje za mene. To je pitanje za službe koje nisu pod ingerencijom Predsjedništva, nego Savjeta ministara. Od direktora SIPA pa tako dalje, da ne nabrajam, imate sasvim dobro strukturisanu vertikalu srpskih kadrova - govorio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović prije dvije godine.

No, "vertikala" srpskih bezbjednjaka mudro je ćutala! Prvi na vrhu, Dragan Mektić, je čak devet mjeseci "čekao" da bošnjački kadrovi u Nezavisnom policijskom odboru "ispoliraju" potočarsku biografiju Mirsada Vilića, direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, koji je uoči napada razoružavao i redukovao Vučićevo obezbjeđenje.

Viliću, sa "ispoliranom" biografijom, Mektić je, da li i na osnovu potočarskih "zasluga", još jedan direktorski mandat dodijelio. A danas tvrdi kako je on pogrešna adresa za pitanja o istrazi varvarskog napada na srpskog premijera.

Na pitanje kada je posljednji put na sjednici Savjeta ministara raspravljano o tome, Mektić je odgovorio:

- Šta ću raspravljati kad je stvar u Tužilaštvu. Mi smo dostavili izvještaj o počinjenom krivičnom djelu sa identifikovanim osobama. Čini mi se da je oko šest osoba prijavljeno. To je dostavljeno u Tužilaštvo, a pitate me kad smo o tome na Savjetu ministara raspravljali. To je glupost godine za mene.

"Zaboravio" je, slučajno ili namjerno Mektić, da je Tužilaštvo gotovo odmah obustavilo istragu protiv dvojice od šest spomenutih lica sa spiska "zadokumentovanih"! Valjda su njihova potočarska (ne)djela bila tako "dobro" zadokumentovana!? "Zaboravio" je i da je jedan od njih, upućeni su tvrdili, u ratu bio pripadnik čete Crni labudovi, iste sa čijim se ratnim komandantom Zejdom Dukmenićem, Mektić fotografisao tokom fitnes seansi. Zaboravio i da je Tužilaštvo BiH, od bezbjednosnih agencija u vertikali na čijem je vrhu Mektić, dodatne dokaze tražilo. Baš kao što je "zaboravio" najavu ovakvog ishoda istrage postupajućeg tužioca Ismeta Šuškića.

Naime, već tih julskih dana, Šuškić je "znao" da ga čeka kompleksna istraga, od koje "ne očekuje mnogo", i sve je to pred čas "zaboravnim", čas "ćutljivim" ministrom saopštio! Ćutolozi su, u međuvremenu postali i, obično govorljivi, srpski poslanici u nestalnoj parlamentarnoj većinskoj koaliciji. Pitanje istrage o napadu na srpskog premijera već mjesecima se ne spominje ni u parlamentarnim klupama. 

- Prosto je neshvatljivo da tri godine nakon toga nemamo nikakav pomak. Ili bar da imamo informaciju od nadležnih službi da je nešto urađeno, šta god to bilo. Ili, ako ništa, informaciju da ništa nije urađeno i da ne možemo to riješiti - kaže Momčilo Novaković, poslanik PDP-NDP u Predstavničkom domu BiH.

- Ukoliko je to toliko komplikovano, predlažem da dođu studenti druge godine prava ili kriminalistike iz Boegrada da im pomognu u Sarajevu - kaže Zoran Dragišić, profesor bezbjednosti iz Beograda.

Uzalud ponuda - Sarajevo "pomoć" ne želi! Ni srpski zvaničnici u hijerarhijskoj bh. vertikali ne žele, ne smiju ili neće da istraju na kažnjavanju počinilaca i naredbodavaca pokušaja ubistva visokog državnika susjedne zemlje! Da li bi bilo drugačije da nije riječ o Aleksandru Vučiću?