latinica  ћирилица
19/06/2018 |  07:37 ⇒ 20/06/2018 | 07:39 | Autor: RTRS

NSRS razmotrila Prijedlog zakona o amnestiji (VIDEO)

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je večeras po hitnom postupku Prijedlog zakona o amnestiji koji predviđa amnestiju za lica koja se na dan njegovog stupanja na snagu već nalaze na izdržavanju kazne zatvora, kao i osuđenim licima koja još nisu upućena na izdržavanje kazne.
NSRS - Foto: RTRS
NSRSFoto: RTRS

Predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović zaključio je današnju sjednicu, koja će biti nastavljena sutra razmatranjem Prijedloga zakona o zateznoj kamati po hitnom postupku.

Ministar pravde Anton Kasipović rekao je da su na prvo čitanje prihvatljivi predloženi amandmani na Prijedlog zakona o amnestiji.

- Vlada Republike Srpske će se u završnici izjasniti o predloženim amandmanima - naveo je Kasipović u završnoj riječi. Ponovio je da Republika Srpska ima primat u izvršenju krivičnih sankcija u BiH, te da nema problema u finansiranju rada i boravka osuđenika u kazneno-popravnim zavodima.

Obrazlažući ovaj prijedlog, Kasipović je rekao da je zakon o amnestiji potreban zbog činjenice da je Narodna skupština od osnivanja do danas donijela samo jedan takav zakon i to u oktobru 2005. godine.

Potpredsjednik NSRS Nenad Stevandić rekao je da bi Prijedlog zakona o amnestiji trebalo da bude donesen bez bilo kakvog politikantstva.

Šef Poslaničkog kluba SNSD-a Radovan Višković rekao je da NSRS opštim konsenzusom treba da usvoji Prijedlog, a da se u narednom periodu izmjenama i dopunama ovog akta pokušaju korigovati određena rješenja.

Poslanik SDS-a Miladin Stanić naveo je da bi donošenjem zakona o amnestiji trebalo da budu obuhvaćeni Srbi koji su bespravno osuđeni za ratne zločine pred sudovima u FBiH.

Poslanik SP Nebojša Protić istakao je da nisu tačne kritike pojedinih opozicionih poslanika da vlasti Srpske nisu učinile dovoljno da ovim zakonom budu obuhvaćena lica srpske nacionalnosti koja su pred sudovima u FBiH osuđena za ratne zločine.

Poslanik SDS-a Nedeljko Glamočak rekao je da veliki dio Srba osuđenih za navodne ratne zločine nemaju nikakve veze sa tim zločinima, te da u BiH nema prava i pravde, ističući da bi za ove ljude od bilo kakve amnestije bila korisnija revizija presuda koje su donesene retroaktivnom primjenom Krivičnog zakona BiH.

Poslanik Napredne Srpske Goran Đorđić rekao je da ovaj zakon treba donijeti, ali da ne vidi razloge za njegovo donošenje po hitnom postupku.

Poslanik NDP-a Dragan Čavić rekao je da u načelu podržava donošenje prijedloga Zakona o amnestiji, ali da njom ne mogu biti obuhvaćena lica koja su počinila teška krivična djela organizovanog i privrednog kriminala, ubistva, nasilja u porodici u Republici Srpskoj.

Na današnjoj sjednici, Narodna skupština je razmotrila po hitnom postupku Prijedlog zakona o rudarstvu Srpske. Ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić je u završnoj riječi o ovom aktu naveo da je Zakon o rudarstvu po hitnom postupku predložen jer je teško očekivati da će parlament imati još jedno redovno zasjedanje do izbora. 

Na početku današnjeg zasjedanja poslanici su, u okviru Aktuelnog časa, postavljali pitanja predstavnicima Vlade.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je da će do kraja godine u Srpskoj doći do rasta penzija i da će biti razmatrana mogućnost jednokratne pomoći određenoj grupi penzionera.

Razmatraće se i mogućnost jednokratne pomoći određenoj grupi penzionera, naveo je Tegeltija tokom Aktuelnog časa. On je dodao da još nije utvrđeno koliki je to iznos sredstava koja će Vlada imati na raspolaganju, ističući da će to odrediti rast, odnosno, grupu penzija koje će biti obuhvaćene tom mjerom.

Prije početka Aktuelnog časa poslanici opozicije su negodovali što na pitanja ne odgovara premijerka Željka Cvijanović. Opozicija je i prije i poslije usvajanja dnevnog reda zahtijevala da se ta tačka odgodi dok se u Narodnoj skupštini ne pojavi premijerka.

Premijerka je, kažu iz opozicije, bila dužna da dođe i odgovara na poslanička pitanja, dok su s druge strane, poslanici vladajuće koalicije tvrdili da umjesto nje odgovore mogu da daju resorni ministri.

Predsjednik Parlamenta Nedeljko Čubrilović rekao je da je Vlada na vrijeme obavijestila skupštinski Kolegijum da premijerka Srpske neće biti u mogućnosti da prisustvuje skupštinskom zasjedanju zbog ranije preuzetih obaveza.

Poslanici su, na prijedlog predstavnika vlasti, izglasali i 30. tačku, da se razmatra Zakon o fiskalnoj odgovornosti, dok su prijedlozi opozicije, da se po hitnom postupku razmatraju dva prijedloga zakona, o javnim tužilaštvima i o krivičnom postupku, odbijeni.

Pred poslanicima bi, na 25. redovnoj sjednici, trebalo da bude i Izvještaj Anketnog odbora formiranog odlukom Narodne skupštine Republike Srpske s ciljem sagledavanja svih relevantnih činjenica u vezi sa slučajem stradanja Davida Dragičevića.

Poslanici bi po hitnom postupku trebalo da razmatraju prijedloge zakona o izmjeni i dopuni Zakona o obaveznim osiguranjima u saobraćaju, te o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje auto-puta Koridor "Pet ce" kroz Republiku Srpsku i izgradnje dionice auto-puta "9. januar" Banjaluka-Doboj.

Na dnevnom redu su i prijedlozi zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, upotrebi znakovnog jezika, izmjeni Zakona o bibliotečko-informacionoj djelatnosti, izmjenama i dopunama Zakona o premjeru i katastru Srpske, zaštiti žrtava ratne torture, izvršenju krivičnih i prekršajnih sankcija Srpske, kao i o oduzimanju imovine koja je proistekla izvršenjem krivičnog djela.

Trebalo bi da budu razmatrani i prijedlozi zakona o izmjenama i dopunama Zakona o opštem upravnom postupku, izmjenama i dopunama Zakona o matičnim knjigama, izmjenama i dopunama Zakona o izvršnom postupku, te izmjenama i dopunama Zakona o naučno-istraživačkoj djelatnosti i tehnološkom razvoju.

Na dnevnom redu su i izvještaj o radu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske za 2017. godinu, Konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta Republike Srpske za 2017. godinu, izvještaj Komisije za koncesije Srpske za 2017. godinu, godišnji izvještaj Ombudsmana za djecu za prošlu godinu, te Prijedlog strategije borbe protiv korupcije u Republici Srpskoj od 2018. do 2022. godine.