latinica  ћирилица
19/06/2018 |  12:21 ⇒ 12:21 | Autor: SRNA

Elhami Hoti osuđen na tri godine zatvora

Sud BiH, nakon razmatranja i prihvatanja sporazuma o priznanju krivice, izrekao je presudu kojom je Elhami Hoti osuđen na tri godine zatvora zbog krivičnog djela organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata i krijumčarenje ljudi.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

U izrečenu kaznu zatvora biće uračunato vrijeme koje je optuženi proveo u pritvoru, saopšteno je iz Suda BiH.

Sud je Hotiju kao sporednu kaznu izrekao novčanu kaznu u iznosu od 5.500 KM, koju je dužan da plati u roku od šest mjeseci od dana pravosnažnosti presude.

Ukoliko to ne učini, Sud će ovu kaznu zamijeniti kaznom zatvora, tako što će se za svakih započetih 100 KM novčane kazne odrediti jedan dan zatvora, s tim da ne može prekoračiti propisanu kaznu za navedeno djelo.

Od Hotija su oduzeti predmeti, a obavezan je na plaćanje troškova krivičnog postupka, čiji će iznos Sud utvrditi posebnim rješenjem po pribavljanju potrebnih podataka.

Sud je optuženom produžio pritvor koji po donesenom rješenju može trajati najduže devet mjeseci, odnosno do 18. marta 2019. godine, ili do nove odluke Suda, a najduže do isteka trajanja izrečene kazne zatvora.