latinica  ћирилица
19/06/2018 |  14:07 | Autor: SRNA

"Odlučivati o sudbini migranata izvan granica EU"

EU će se sljedeće sedmice usaglasiti da razmotri uspostavljanje "regionalnih platformi za iskrcavanje" kako bi se na tim mjestima razmatrali zahtjevi za dobijanje azila prije nego što migranti stignu do Evrope, navodi se u nacrtu saopštenja koje je Rojters dobio na uvid.
EU                                                        (Foto:Flickr/ Ed Everett) -
EU (Foto:Flickr/ Ed Everett)

Ovakvi centri mogli bi biti uspostavljeni u regionima poput Sjeverne Afrike, rekli su zvaničnici koji su diskutovali o dokumentu koji još nije dostupan javnosti.

Samit EU zakazan je za 28. i 29. jun.

"Ovakve platforme treba da služe za brzo obrađivanje i utvrđivanje razlika između ekonomskih migranata i onih kojima je potrebna međunarodna zaštita, kao i da se smanji podsticaj da se kreće na opasna putovanja", navodi se u nacrtu saopštenja 28 lidera Unije.

Rojters napominje da je moguće da će u dokument biti unesene izmjene.

U tekstu se dodaje da "sekundarno kretanje lica koja traže azil između država članica ugrožava integritet Sistema za azilante".

Takođe se navodi da države "treba da preduzmu sve neophodne unutrašnje pravne i administrativne mjere da bi se suprotstavile takvim kretanjima i da međusobno blisko sarađuju da bi se to postiglo".