latinica  ћирилица
19/06/2018 |  14:35 ⇒ 14:37 | Autor: SRNA

Predstavnici četiri opštine razgovarali o zaštiti rijeke Une

Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa će na terenu dati podršku opštinama Krupa na Uni, Novi Grad, Kostajnica i Kozarska Dubica da bi bilo sprovedeno sve što je Vlada Republike Srpske predvidjela u vezi sa proglašavanjem prethodne zaštite rijeke Une, istakao je predstavnik Zavoda Dragan Kovačević.
Novi Grad: Kovačević - lokalne zajednice - Foto: SRNA
Novi Grad: Kovačević - lokalne zajedniceFoto: SRNA

Kovačević kaže da u ove četiri lokalne zajednici postoji volja i želja da se realizuju potrebne aktivnosti do proglašenja parka prirode Una.

"Spremni smo da podijelimo sa njima svoja iskustva i saznanja da bi bile sačuvane na terenu identifikovane vrijednosti", rekao je Kovačević nakon sastanka u Novom Gradu sa predstavnicima ove četiri lokalne zajednice.

Zamjenik načelnika opštine Novi Grad Bojan Lukač kaže da je ova opština inicirala sastanak da bi se usaglasile i koordinisale aktivnosti.

"Rješenje o prethodnoj zaštiti rijeke Une pretpostavlja zaštitu trećeg stepena i odnosi se na zaštitu sedre, flore, faune, vegetacije i pejzaža. Danas smo usvojili zaključke koji treba da koordinišu aktivnosti nadležnih ministarstava i javne ustanove `Vode Srpske` i nadležnosti lokalnih zajednica", rekao je Lukač.

On je naveo da je jedan od zaključaka da se formira radna grupa koju će činiti predstavnici četiri lokalne zajednice, a koja će biti zadužena za kompletan postupak zaštite tokom dvije godine, do proglašavanja parka prirode.

Lukač kaže da je danas dogovoreno da opštine Novi Grad, Krupa na Uni, Kostajnica i Kozarska Dubica na granicima svojih teritorija tablama označe da je riječ o području budućeg parka prirode.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove u Kozarskoj Dubici Darijan Babić kaže da je stav ove lokalne zajednice da što prije treba krenuti u realizaciju zaključaka.

"Mišljenja smo da treba što prije formirati radnu grupu s ciljem da očuvamo postojeće stanje u rijeci Uni, možda je trebalo i ranije da se sve ovo radi, ali sada treba da učinimo sve da ne dođe do devastacije u narednom periodu", kaže on.

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske pokrenulo je postupak proglašavanja prethodne zaštite područja rijeke Une, uzimajući u obzir činjenice da postoji opasnost da će, u slučaju izgradnje odlagališta radioaktivnog i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovska gora u Hrvatskoj, područje rijeke Une biti ozbiljno ugroženo.

Na zahtjev ovog ministarstva, Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa izradio je stručno mišljenje za prethodnu zaštitu rijeke Une.