latinica  ћирилица
19/06/2018 |  15:26 ⇒ 17:59 | Autor: RTRS

Distrikt Brčko: Problemi malih i srednjih preduzeća

Problemi malih i srednjih preduzeća u Distriktu Brčko su nedostatak strategije i nedovoljno i neadekvatno finansiranje nakon registracije, tvrde ekonomisti.

Više je, kažu, razloga koji onemogućavaju povoljna kreditna sredstva za otvaranje ovih preduzeća.

Brčko je jedino u BiH u kojem je društvena svojina postala imovina Distrikta, pa je takozvano pravo korišćenja nestalo, što takođe otežava otvaranje malih i srednjih preduzeća.

Šaćir Rahman direktor ZZ "Brka", Brčko kaže da je to ono što onemogućava povjerioce da naplate svoja potraživanja, odnosno oni, koji imaju pravo da upišu pravo vlasništva, kao što je to slučaj u entitetima.

Banke su tradicionalni i uglavnom jedini način do dolaska sredstava za mala i srednja preduzeća. To je uglavnom teško, i u zapadnim zemljama skoro prevaziđeno, jer su kamate previsoke. I Garantni fond u Brčkom, radi na sličan način, zbog čega je zaisnteresovanih za njihova sredstva sve manje.

Alma Abadžić iz pododjeljenja za mala i srednja preduzeća u Vladi Distrikta ističe da su ta sredstva praktičnio nedostupna i sa pokušavaju da nađu alternativne izvore finansiranja, koji će omogućiti lakši ulazak na tržište.

Mala i srednja preduzeća odavno u zemljama EU i u Švajcarskoj, za početni kapital obraćaju se alternativnim sistemima finansiranja.

Stav struke je da je potrebna strategija, koju će obaevezno pratiti moderni sistemi finansiranja. Bez njih, kažu, neće biti značajnijeg pomaka za opstanak, oporavak i perspektivu malih i srednjih preduzeća i u Brčkom.