latinica  ћирилица
19/06/2018 |  15:26 ⇒ 17:59 | Autor: RTRS

Zvornik: Svršenim osnovcima na raspolaganju širok spektar obrazovnih profila

U srednjim školama u Republici Srpskoj u toku je upis učenika koji imaju manje od 60 bodova. Drugi upisni rok je od 3. do 13. jula.

Ministar prosvjete i kulture Dane Malešević pozvao je učenike da biraju zanimanja koja daju mogućnost da se nakon školovanja zaposle.

Svršenim osnovcima u Zvorniku na raspolaganju je širok spektar obrazovnih profila.

U dvije srednje škole planiran je upis 19 odjeljenja. Mjesta ima za 456 učenika.

Učenica Brankica Damjanović kaže da je predala papire za kuvarsku školu. Nada se da će biti primljena, jer je to izabrala i to je kako ističe zanima. 

"Dvoumila sam se između gjezičke gimnazije i ekonomske, pa sam ipak izabrala ekonomsku, jer mislim da poslije toga mogu upisati neki bolji fakultet", priča učenica Tijana Mihić.

Najveće interesovanje u SŠC je za jezičku gimnaziju, a u odnosu na prethodne godine opalo je interesovanje za medicinsku školu. Činjenica je da će učenika biti manje.

Biljana Pisić direktorka Srednjoškolskog centra "Petar Kočić" Zvornik kaže da imaju mjesta gotovo u svim zanimanjima, čak je iznenađujuće da i u medicinskoj struci u laboratorijsko-sanitarnim tehničarima ostalo pet mjesta.

"Evidentno je da je inače priliv djece iz osnovnih škola manji", rekala je Pisićeva.

U Tehničko školskom centru zadovoljni su odzivom učenika u junskom roku.

Goran Grujić direktor Tehničko školskog centra Zvornik ističe da je najveće interesovanje iz pregleda dokumentacije za zanimanje hemijski tehničar, mada se dosta traži i tehničar elektroenergetike, tehničar računarstva, varilac.

Rezultati upisa učenika biće poznati 22. juna i objavljeni na sajtu i oglasnim tablama škola.