latinica  ћирилица
19/06/2018 |  15:36 | Autor: BETA

Srbija ne može sama rješavati migrantski krizu

Srbija nije u potpunosti zadovoljna kako funkcioniše situacija i ne može biti sama u rješavanju migrantske krize, jer nijedna zemlja ne može da riješi problem.
Nebojša Stefanović - Foto: TANЈUG
Nebojša StefanovićFoto: TANЈUG

To je poručio ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović, u Briselu na sastanku o migracionoj situaciji na zapadnom Balkanu.

UIz resornog ministarstva je saopšteno, da je Stefanović na sastanku sa svojim kolegama iz regiona, te Dimitrisom Avramopulosom, zaduženim za migracije, i DŽulijanom Kingom, zaduženim za bezbjednost, podsjetio da migranti u Srbiju dolaze s teritorije Evropske unije - iz Grčke i Bugarske.

"Za Srbiju je važno da Evropa razumije naše probleme i činjenicu da ne možemo biti usamljeni u rješavanju ove krize. Srbija nije zemlja koja može samostalno da riješi ovaj problem, kao što ne može nijedna druga zemlja", rekao je Stefanović.

Ministar je ukazao da je "važno da pojačamo kapacitete naše policije i da jačamo resurse za zaštitu državne granice, kao i saradnju s drugim zemljama kroz zajedničke patrole i razmjene podataka. Sve to ostaju prioriteti i u narednom periodu, kao i jačanje regionalne saradnje".

Stefanović je zahvalio Evropskoj komisiji i njenoj graničnoj službi Fronteks, koji su bili partneri Srbije tokom rješavanja problema iregularnih migracija.

"Nastavljamo da tražimo rejšenja, pošto nismo u potpunosti zadovoljni kako danas funkcioniše situacija. Za Srbiju je važno da se njeni građani osećaju bezbjedno i Ministarstvo unutrašnjih poslova uložiće svaki neophodni napor da ljudi koji žive u našoj zemlji osjećaju potpuni mir i sigurnost, a da se pitanje iregularnih migracija rješava u partnerstvu sa svim zemljama Evrope", rekao je Stefanović.