latinica  ћирилица
19/06/2018 |  17:41 ⇒ 17:53 | Autor: SRNA

Čović-Plenković: Poštovati ustavni princip legitimnog predstavljanja

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović tokom sastanka u Zagrebu sa predsjednikom Vlade Hrvatske Andrejom Plenkovićem istakao je značaj poštivanja ustavnog principa legitimnog predstavljanja na svim administrativno-političkim nivoima u BiH, na čemu Hrvati neće prestati da insistiraju.
Čović-Plenković - Foto: www.predsjednistvobih.ba
Čović-PlenkovićFoto: www.predsjednistvobih.ba

Čović je dodao da bez njegove dosljedne primjene, u skladu sa Ustavom BiH i odlukom Ustavnog suda u slučaju Ljubić, nije moguće postići trajnu stabilnost političkog sistema BiH i obezbijediti vladavinu prava.

Sagovornici su razgovarali o evropskoj perspektivi BiH, Izbornom zakonu, te privrednoj saradnji dvije zemlje, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Čović je rekao da će u postizbornom periodu najvažnije biti očuvati stabilnost, čemu je Plenković pružio punu podršku.

Na sastanku je bilo riječi i o migrantskoj krizi koja je posebno vidljiva na sjevernoj granici BiH i Hrvatske, a usaglašena je neophodnost jačanja saradnje nadležnih organa dvije zemlje da bi ovaj problem bio riješen na zadovoljavajući način.

Kada je riječ o privrednoj saradnji, naglasak je stavljen na što skorije realizovanje mnogobrojnih projekata, čija vrijednost iznosi više od milijardu evra, navedeno je u saopštenju.

Plenković je istakao da je Hrvatska do sada nebrojeno puta pokazala da joj je saradnja sa BiH prioritet, dodajući da će tako biti i u budućnosti.

Čoviću je danas dodijeljen i počasni doktorat Univerziteta u Zagrebu zbog doprinosa jačanju odnosa između BiH i Hrvatske, očuvanja hrvatskog identiteta, promocija demokratskih vrijednosti i afirmacije hrvatske obrazovne, naučne i kulturne baštine u Evropi i svijetu.

Čović je rekao da će mu ovaj počasni doktorat poslužiti kao dodatno jačanje da primarno služi čovjeku, te istakao da će znanje i iskustvo bezrezervno i predano staviti u funkciju takve misije, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.