latinica  ћирилица
19/06/2018 |  18:10 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

Ko je zadužen za akreditaciju visokoškolskih ustanova u BiH?

Ko je zadužen za akreditaciju visokoškolskih ustanova u BiH? Nastavlja se spor između agencije na državnom nivou i nivou Republike Srpske.

U Agenciji za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta u BiH kažu da bez nove odluke o normama nema akreditacije ni za jedan faluktet u BiH, dok iz Agencije za akreditaciju Republike Srpske tvrde da je nova odluka - prenos nadležnosti.

Nakon što je Vlada Republike Srpske, prije nekoliko dana, usvojila informaciju u kojoj navode da Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta u BiH opstruiše akreditaciju visokoškolskih ustanova u Srpskoj, iz bh. agencije navode – informacija ima za cilj da za zastoj u akreditaciji okrivi državnu agenciju.

Sve je, kaže Enver Halilović, zapelo kod nove odluke o normama koje Vlada Srpske ne prihvata.

"Bez donošenja nove odluke o normama Agencije BiH akreditacije, nije moguća ni na jednom prostoru BiH, i ni na jednom univerzitetu u BiH. Ne čeka samo nekoliko univerziteta na akreditaciju iz Srpske, nego i sa područja kantona u FBiH čekaju na prvu akreditaciju", rekao je Halilović, direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvlaiteta u BiH.

To će, kaže, osjetiti studenti, kojima se na ovaj način uskraćuje međunarodno priznavanje visokoškolskih kvalifikacija. Iz Agencije za akreditaciju Republike Srpske. Međutim, navode da su o svim fazama akreditacije i ranije redovno obavještavali državnu agenciju, ali nisu mogli da rade mimo zakona koji definišu obrazovanje kao oblast u nadležnosti entiteta.

"Radi se o tome da je aktuelni direktor svojim internim aktima, ignorišući nadležnosti po okvirnom zakonu u svim fazama iznova propisivao nove uslove, koji treba da se ispune prema njegovom mišljenju. To su interni akti, koji ne obavezuju nikoga izvan te agencije", naveo je Јugoslav Vuk Tepić, načelnik Odjeljenja za akreditaciju, Agencija za akreditaciju Srpske.

U agenciji Republike Srpske tvrde da se proces akreditacije uslovljava donošenjem nove odluke o normama kojom se utvrđuju minimalni standardi u visokom obrazovanju, iako slična postoji već sedam godina. Iz bh. agencije odgovaraju da je Vlada Srpske tražila da se postojeća odluka stavi van snage, a da su u međuvremenu u Evropi doneseni novi standardi.

"To je bio zahtjev da se ona učini više stručnom, da se zaista donesi minilamni standasti u oblasti visokog obazovanja, ali oni su to zloupotrijebili za potpuni prenos nadležnosti", kaže Vuk, Tepić.

Halilović navodi da nema nikakve razlike, te da na istim osnovama je napravljena nova odluka. Ističe da je riječ samo o političkim pritiscima.

Zbog svega, pet visokoškolskih ustanova u Republici Srpskoj čeka na reakreditaciju, a nekoliko u Federaciji na prvu akreditaciju. Iz Agencije za akreditaciju Republike Srpske kažu da studenti ne treba da brinu, jer će u skladu sa zaključcima Vlade, sve visokoškolske ustanove u Srpskoj, koje ispune uslove, dobiti rješenja o akreditaciji.