latinica  ћирилица
19/06/2018 |  18:53 ⇒ 21:39 | Autor: SRNA

Bevanda: Drama zbog povećanja putarina nema veze sa zdravom logikom

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je da Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH nije dobio nikakvu zvaničnu inicijativu za izmjene i dopune Zakona o akcizama.
Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda - Foto: SRNA
Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav BevandaFoto: SRNA

- Za stavljanje van snage zakona koji se bavi ovim pitanjima postoje jasne procedure u koje ovaj UO mora biti uključen. Tu su kolegijumi oba doma Parlamentarne skupštine BiH koji treba da odlučuje o inicijativama poslanika - rekao je Bevanda za portal Kliks, komentarišući inicijativu za stavljanje van snage Zakona o akcizama kojim su putarine povećane za 15 feninga plus PDV.

Bevanda kaže da mu nije jasno kako je napravljena "ovako dramatična situacija" od povećanja putarina koja, prema njegovom mišljenju, ignoriše zdravu logiku.

- Niko nam nije obećao nikakva sredstva kao pomoć ili poklon. Govorimo o izgradnji auto-puteva u BiH uz povoljne kredite, a takve aranžmane prate i znatna grant sredstva EU - pojasnio je Bevanda.

On je upitao da li je u Srbiji došlo do povećanja akciza ili putarina, pa je cijena nafte skočila i građani protestuju.

- Da li smo u BiH imali prije sedam-osam godina za oko 30 feninga skuplju naftu i naftne derivate, pa je onda došlo do znatnog pada kao posljedica dešavanja na svjetskom tržištu nafte? Osim toga, sve to ima veze i sa političkim dešavanjima u svijetu, posebno na teritoriji bogatoj naftom - rekao je Bevanda.

On je naveo da će auto-putevi biti građeni iz kredita koji su dogovoreni i sredstva za tu namjenu su na posebnom računu Centralne banke, a drugi je problem to što nema saglasnosti o njihovoj raspodjeli.

Odgovarajući na pitanje kakva će biti dalja očekivanja od Međunarodnog monetarnog fonda u kontekstu sprovođenja reformi i programa za BiH, on je rekao da bi za petnaestak dana trebalo da zasjeda Odbor MMF-a nakon drugog pregleda i da će BiH dobiti zeleno svjetlo za nastavak ovog proširenog programa koji je u toku.

- Očekivao sam da idemo brže sa nekim reformama, ali u svakom slučaju nije bilo nerješivih pitanja tokom razgovora sa delegacijom MMF-a. Očekujem da u parlamentu BiH budu usvojene izmjene i dopune Zakona o osiguranju depozita BiH jer je ovaj zakon važan prvenstveno nama i našem bankarskom sektoru. Mislim da MMF ima razumijevanja za započete poslove i nadam se da ćemo ga imati i mi u BiH kako bi ovaj aranžman bio nastavljen - naglasio je Bevanda.