latinica  ћирилица
19/06/2018 |  19:28 | Autor: SRNA

Hrvatska pozdravila odluku EK, Slovenija razočarana

Hrvatski premijer Andrej Plenković ocijenio je danas da je Evropska komisija ispravno odlučila da se ne treba miješati u spor o granici Hrvatske i Slovenije, te ponovio da Zagreb želi rješenje koje će biti postignuto dogovorom.
Piranski zaliv (Foto: dnevnik.ba) -
Piranski zaliv (Foto: dnevnik.ba)

- Ne miješati se u ovakvu vrstu spora najbolje je što je Komisija mogla učiniti - rekao je Plenković novinarima na marginama svečane dodjele počasnog doktorata članu Predsjedništva BiH Draganu Čoviću.

Plenković je ocijenio da traženje rješenja sudskim putem nije dobro za partnere u EU, saveznice u NATO i dvije prijateljske zemlje, prenose hrvatski mediji.

- Zato ćemo našim prijateljima u Sloveniji još jednom ponuditi rješenja za ovaj spor, na način koji bi mogao biti prihvaćen kasnije i u Hrvatskom saboru i u Državnom zboru - zaključio je hrvatski premijer.

Evropska komisija saopštila je juče da ostaje neutralna i da se neće pridružiti Sloveniji u najavljenoj tužbi protiv Hrvatske pred Sudom EU zbog nesprovođenja arbitražne presude o granici.

Slovenački premijer Miro Cerar rekao je da je razočaran zbog odluke Evropske komisije i najavio da će njegova vlada u četvrtak, 21. juna, donijeti odluku o tužbi protiv Hrvatske pred Sudom EU u Luksemburgu zbog nepoštivanja zakona EU u vezi sa neizvršavanjem arbitražne odluke.

Slovenija je 30. decembra počela da primjenjuje arbitražnu odluku o granici sa Hrvatskom, prema kojoj joj pripada 80 odsto Piranskog zaliva i dobila je koridor do međunarodnih voda.

Hrvatska, koja je prije saopštavanja odluke izašla iz postupka arbitraže, ne priznaje odluku Arbitražnog suda.

Slovenija je u martu pisala Evropskoj komisiji, s prijedlogom pokretanja tužbe protiv Hrvatske zbog nepoštivanja arbitražne odluke o granici, nadajući se da će imati Komisiju na svojoj strani.