latinica  ћирилица
20/06/2018 |  08:39 ⇒ 10:07 | Autor: SRNA

Vladika Irinej: Nada da neće biti priznata autokefalnost crkava u Makedoniji i Ukrajini

Njegovo preosveštenstvo episkop bački Irinej izjavio je da duboko vjeruje da vaseljenski patrijarh neće jednostrano donijeti odluku o autokefalnosti kanonski nepriznatih crkava u Makedoniji i Ukrajini, jer bi se tome protivio čitav pravoslavni svijet.
Episkop bački Irinej (foto: sr.wikipedia.org) -
Episkop bački Irinej (foto: sr.wikipedia.org)

"Carigradski patrijarh je prvi po časti, što znači prvi među jednakima, a ne prvi bez jednakih. Dakle, i da, ne daj Bože, postoji sklonost svesvetog patrijarha Vartolomeja ka nekakvom jednostranom i samovlasnom presuđivanju u slučaju skopskog i ukrajinskog raskola, ona bi bila izraz velike zablude, velika duhovna greška i sa stanovišta ustrojstva pravoslavne crkve i kanonskog prava, potpuno ništavna", rekao je vladika Irinej za "Politiku".

On je naglasio da govori krajnje hipotetički, jer duboko vjeruje da do toga neće doći, a da kada bi do priznanja pod političkim ili drugačijim pritiscima i podsticajima došlo, to bi izazvalo odlučno neslaganje i protivljenje, ne samo u slovenskom pravoslavnom svijetu, nego i širom pravoslavlja.

"Politika" podsjeća da je patrijarh Vartolomej nedavno pozvao sestrinske crkve da prihvate "crkvu u Skoplju" u pravoslavno jedinstvo i istakao da je "apostolska dužnost crkve da traži načine spasenja braće u Skoplju i Ukrajini".