latinica  ћирилица
20/06/2018 |  13:21 | Autor: SRNA

Ivanov traži od Zaeva da pokrene postupak za njegovu smjenu

Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov pozvao je danas premijera Zorana Zaeva da pokrene postupak za njegovu smjenu, budući da neće podržati sporazum o rješavanju makedonsko-grčkog spora o imenu kojim se Makedonija preimenuje u Republiku Sjevernu Makedoniju.
Đorđe Ivanov, predsjednik Makedonije (foto:www.nspm.rs) -
Đorđe Ivanov, predsjednik Makedonije (foto:www.nspm.rs)

"Pozivam Zaeva da sa dvotrećinskom većinom /u parlamentu/, koja je neophodna za promjenu Ustava, odmah pokrene postupak za utvrđivanje odgovornosti predsjednika Republike, odnosno impičment. Moj stav u odnosu na štetni sporazum o imenu jeste konačan i ostaje nepromijenjen uprkos prijetnji i pritiscima", naglasio je Ivanov.

Premijer Zaev rekao je sinoć da će vlast okupiti dvotrećinsku većinu u Sobranju i neće dozvoliti Ivanovu da "blokira procese koji Makedoniju vode naprijed".

On je naveo da je moguće da parlamentarna većina zatraži impičment za Ivanova ako ne potpiše dogovor sa Grčkom, a građani se izjasne pozitivno na referendumu.

Ministri spoljnih poslova Makedonije Nikola Dimitrov i Grčke Nikos Kocijas potpisali su 17. juna sporazum o rješavanju makedonsko-grčkog spora o imenu i strateškom partnerstvu između dvije zemlje.

Ivanov je najavio da neće potpisati sporazum nakon ratifikacije u Sobranju.

Ratifikacija sporazuma je u toku.