latinica  ћирилица
20/06/2018 |  14:56 | Autor: SRNA

Ratifikovan sporazum o novom imenu Makedonije

Makedonski parlament danas je, bez prisustva opozicije, jednoglasno ratifikovao sporazum o novom imenu Makedonije. Sporazumom je predviđeno da novo ime te države bude Republika Sjeverna Makedonija.
Makedonsko Sobranje -
Makedonsko Sobranje

Vladajuća većina je sa 69 poslaničkih glasova, od ukupno 120, usvojila konačni sporazum po skraćenom postupku, čime je okončan višedecenijski spor Grčke i Makedonije, javili su makedonski mediji.

Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov ranije danas pozvao je premijera Zorana Zaeva da pokrene postupak za njegovu smjenu, budući da neće podržati sporazum o rješavanju makedonsko-grčkog spora o imenu kojim se Makedonija preimenuje u Republiku Sjevernu Makedoniju.

"Pozivam Zaeva da sa dvotrećinskom većinom /u parlamentu/, koja je neophodna za promjenu Ustava, odmah pokrene postupak za utvrđivanje odgovornosti predsjednika Republike. Moj stav u odnosu na štetni sporazum o imenu jeste konačan i ostaje nepromijenjen uprkos prijetnjama i pritiscima", naglasio je Ivanov.

Ministri spoljnih poslova Makedonije Nikola Dimitrov i Grčke Nikos Kocijas potpisali su 17. juna sporazum o rješavanju makedonsko-grčkog spora o imenu i strateškom partnerstvu između dvije zemlje.